Svečanost u bivšoj vojarni

Varaždinski husari u subotu otvaraju vrata obnovljene Austro-Ugarske časničke jahaone

Objavljeno: 16.03.2016. 14:45

Varaždinska husarska graničarska pukovnija organizira svečano otvaranje stare Austro-Ugarske časničke jahaone u Optujskoj ulici, u subotu 19. ožujka s početkom u 14 sati...

Jahaona datira iz 1893. godine,kada su je gradski čelnici predali na korištenje vojsci Austro-Ugarske Monarhije. U konjičke svrhe koristila se do sredine 60-tih godina 20. stoljeća, kada se konjica kao rod vojske gasi, naglasio je Kemal Salihović, predsjednik Udruge.  

- Njena zadnja namjena bila je za garažiranje vozila HV-e. Husari su jahaonu od grada Varaždina dobili na korištenje pod uvjetom da bude otvorena za konjički sport i rekreaciju svih zainteresiranih klubova i pojedinaca – ističe Salihović.

Stoga će se ove subote ispred jahaone okupiti Varaždinska husarska graničarska pukovnija kao organizator događanja, te Karlovački i Bjelovarski husari, Esterhazy husari iz Austrije, Varaždinska građanska garda i Zrinska garda iz Čakovca.

Uz spomenute povijesne vojne postrojbe sudionici događanja biti će i konjički klubovi s područja županije.

Nakon svečanog postrojavanja,slijedi predstavljanje husara, prikaz dresurnog jahanja, pokazno skakanje preko prepreka i western jahanje.

- Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u vojarnu u Optujskoj ulici i uživaju u nesvakidašnjem događanju – zaključio je Salihović.

Komentari