UDRUGA KINEZIOLOGA

Varaždinski kineziolozi održali seminar na Julijskim alpama

Objavljeno: 06.02.2020. 16:20

Zadnja izmjena: 06.02.2020. 16:23

Od 24. do 26. siječnja 2020. organiziran je seminar iz skijanja na Julijskim alpama (Kranjska Gora, Goldeck, Tarvisio) na kojem su sudjelovali  kineziolozi iz Varaždinske i Koprivničko-Križevačke županije. Kao i prethodnih godina, seminar je uvršten u katalog za stručne skupove Agencije za odgoj i obrazovanje.

Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem već nekoliko godina uspješno provodi stručne seminare, kako bi kineziolozi osvježili znanja iz sportova koji dosada nisu bili prisutni u svakodnevnoj nastavi.  

- Za organizaciju škole skijanja potrebo je odabrati pravilan teren s obzirom na znanje i sposobnosti polaznika, stoga smo ove godine odabrali tri različita skijališta kako bi prikazali različite uvjete rada, rekao je predavač i učitelj skijanja Zenil Vugrinec, prof., te naveo nastavne teme koje su realizirane.

Realizirane su nastavne teme iz elemenata skijaške tehnike osnovne škole skijanja, kao što su: plužni stav i pluženje ravno, plužni zavoj, osnovni zavoj; zatim u naprednoj školi skijanja paralelni zavoj od brijega i - brzo vijuganje; te situacijska vožnja s izvođenjm zavoja s promjenama ritma i tempa kao i skijanje po razrovanom i iskijanom snijegu.

Povećane kompetencije

Od 2019. u novom  Kurikulumu nastave TZK zastupljeno je skijanje, sportovi na vodi, sportovi s reketom, biciklizam i mnogi drugi. Kada su varaždinski kineziolozi prije pet godina krenuli s ovakvom edukacijom profesora bilo je dosta pitanja jeli je ona potrebna ili ne. Sada su pokazali potpunu opravdanost stručnih aktiva koji u konačnici imaju za ishod povećanje kompetencije profesora za realizaciju sadržaja vezanih uz novi kurikulum. Neke škole poput OŠ Petrijanec, OŠ Cestica, OŠ Vinica, OŠ Sračinec već su započele provedbu terenske nastave odnosno škole skijanja.

Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije zahvaljuje se Zajednici sportskih udruga grada Varaždina koja od samih početaka podržava realizaciju ovakvi projekata.  Zahvaljuju se i ravnateljima koji upućuju svoje djelatnike na stručne skupove Agencije za odgoj i obrazovanje te daju podršku provedbi Cjelovite kurikularne reforme Škola za život.

- Udruga kineziologa i dalje će nastaviti organizirat skupove a u pripremi su teme koje se odnose na kinezitereapiju, korektivnu gimnastiku te jedrenje, naglazi je Dubravko Banek, prof.

 

 

Komentari