Tužitelji i odvjetnici

Varaždinski srednjoškolci krojili pravdu na Općinskom kaznenom sudu u zagrebu

Objavljeno: 22.03.2016. 18:20

Foto: Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola

Državna smotra simuliranih suđenja održala se ove godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Na smotri je sudjelovalo 18 timova iz 18 škola, među njima i varaždinska Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola...

Presude o tome koja je ekipa bila bolja donosili su pravi sudci i sutkinje s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nazočne učenike i mentore na početku je  pozdravio sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Ovogodišnji kazneni postupak, po kojem su se učenici intenzivno spremali dva mjeseca, odnosio se na medicinsku sestru Anicu protiv koje je  podignuta optužnica zato što je ustrajno i dulje vrijeme nastojala uspostaviti neželjeni kontakt s drugom osobom.

Time je kod nje izazvala tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost, te tako počinila kazneno djelo protiv osobne slobode – nametljivo ponašanje, opisano i kažnjivo u članku 140. stavku 1. Kaznenog zakona za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od sedam mjeseci.

Kaznenu prijavu protiv nje podnio je liječnik koji je s njom radio na istom odjelu.
Učenici su preuzeli uloge tužitelja, odvjetnika, svjedoka, vještaka, okrivljene i oštećenika pa su pred sutkinjom gospođom Željkom Skomeršić najprije u ulozi obrane uspjeli Anicu spasiti zatvorske kazne, a u drugom krugu optužiti Anicu za kazneno djelo.

- Sutkinja je naše učenike posebno pohvalila zbog njihove uvjerljivosti i istaknula da već sada pokazuju izuzetne odvjetničke sposobnosti. Naši su “protivnici” u prvom krugu bili Ekonomska i upravna škola iz Osijeka, a u drugom Dom za odgoj djece i mladeži Split – ističu u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi.

Nakon smotre srednjoškolci su posjetili i „Muzej prekinutih veza“, i na taj način upotpunili uspješan dan u Zagrebu.

Čestitke ovaj put zaslužuju marljivi učenici 2Gim razreda Martinez Nina, Benček Jelena, Obadić Domagoj, Brlek Matija, i učenicima 4Gim razreda, Galinec Lea, Marković Lucija, Rugani Bruno, Jakupec Nikola i Hus Petra.

Komentari