Varaždinskih laburisti žale zbog masakra u Oslu

Objavljeno: 25.07.2011. 09:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

U petak u popodnevnim satima dogodio se stravičan zločin bez presedana u novijoj norveškoj povijesti. Istraga tek treba pokazati koji su bili stvarni motivi zločina koji je počinio deklarirani fundamentalist i ultra konzervativac, navodno upetljan i u mračne spone okultizma...

Hrvatski laburisti – Stranka rada smatraju kako cilj ovog bestijalnog napada nije slučajno izabran. Norveški laburisti su bili meta oba napada: onoga na zgradu vlade kojom stoluje laburistički premijer Stoltenberg, kao i onoga na otoku Utoyi gdje se održavao sabor mladeži laburista (Lige radničke mladeži).

Posljednjih osamdeset godina, uz kratke prekide, laburisti suvereno vladaju Norveškom. Rezultati su više nego dojmljivi. Norveška je danas na čelu popisa zemalja s najvišim standardom građana. Velikom zaslugom laburista, Norveška je po svim kriterijima zasjela na čelno mjesto najpoželjnijih zemalja za život.

Socijalno i pravno uređena država s izraženom svijesti o potrebi političke, rasne i vjerske tolerancije, Norveška je svakako primjer za druge države, ali i trn u oku onih koji pravnu i kulturnu jednakopravnost doživljavaju kao odstupanje od ideologije lebensrauma. Ovaj podmukli napad težak je udarac ne samo za laburiste i Norvešku već i za sav slobodoumni svijet jer su ugrožena temeljna načela demokracije i slobode.

Hrvatski laburisti – Stranka rada izražavaju svoje najdublje žaljenje zbog ovoga strašnoga gubitka, ali također izražavaju svoju potporu u vjeri i nadi da će prijateljski narod Norveške na čelu s premijerom Stoltenbergom iznaći snage i prebroditi ovu krizu te nastaviti svojom politikom koja je njihovu zemlju učinila primjerom otvorenoga društva blagostanja.

Komentari