Slučaj Ordinacija: Trojici ginekologa zatvorske kazne

Objavljeno: 11.11.2011. 14:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Ginekolozima optuženima u slučaju Ordinacija danas su na Općinskom sudu u Varaždinu izrečene presude

Nakon više od godinu dana, danas je na Općinskom sudu u Varaždinu završilo suđenje u slučaju Ordinacija, na kojem su okrivljenici proglašeni krivima, te je trojici izrečena kazna zatvora, a četvorica su osuđeni na uvjetne kazne.

Uz to, osuđeni moraju platiti novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 120 tisuća kuna i u roku od tri mjeseca u državni proračun vratiti 45.500 kuna i 1600 eura.

Pitneru najviša kazna

Najveću kaznu dobio je četvrtooptuženi Zoran Pitner koji je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 2 godine i 4 mjeseca zatvora. Mora platiti novčanu kaznu od oko 52 tisuće kuna i vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 1.500 kuna i 1500 eura.

>> Sutkinja Mavriček: Okrivljeni nisu radili u interesu pacijentica

Prvooptuženi Davor Fara nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 1 godine i 9 mjeseci. Mora platiti novčanu kaznu u iznosu od oko 35.600 kuna i u državni proračun vratiti protupravno stečenu imovinsku korist u vrijednosti od 28.200 kuna.

Drugooptuženi Oskar Kirchbaum nepravomoćno je osuđen na godinu i pol zatvora, mora platiti novčanu kaznu od oko 19.800 kuna i vratiti imovinsku korist od 13.000 kuna

Pitneru, Fari i Kirchbaumu izrečena je i zabrana obavljanja liječničke dužnosti od jedne godine.

Ostalima uvjetne kazne

Trećeoptuženi Aleksandar Jukić, koji je na početku postupka priznao sve što mu se stavlja na teret, nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana, novčanu kaznu od oko 9.400 kuna, a mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 2.800 kuna i 100 eura.

Sva četorka proglašeni su krivima za zlouporabu položaja u ovlasti u produljenom trajanju i protupravni prekid trudnoće.

Na uvjetne zatvorske kazne osuđeni i Pavao Perković, Neven Hećimović, Cvjetko Čandrlić i Ladislava Veselić.

Tijekom suđenja saslušano je 60-ak svjedoka, izvršeno je sudsko-medicinsko vještačenje i pregledana je dokumentacija.

Komentari