za intervencije zaštite i spašavanja

Varaždinskim vatrogascima predana je nova, najsuvremenija oprema za intervencije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.02.2018. 16:47

Zadnja izmjena: 23.02.2018. 16:48

Izvor: Grad Varaždin

Gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenici Sandra Malenice i Zlatan Avar, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina predali su na upotrebu najsuvremeniju opremu: zračni uskočni jastuk, opremu za dekontaminaciju, šator za tehničke intervencije i čamac za hitne intervencije na vodi.

Ukupna vrijednost opreme je 480.000,00 kuna a sredstva su osigurana u proračunu Grada Varaždina. Govoreći okupljenim uzvanicima o važnosti te opreme za sigurnost građana, gradonačelnik je pozvao Varaždinsku županiju da se više uključi u nabavljanje opreme jer Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina intervenira po potrebi na području cijele županije:

– Mislim da su naši vatrogasci ponajbolje opremljeni u Hrvatskoj. Ali nije tu samo oprema, nego i njihova izvježbanost, spremnost i sposobnost, je na najvišoj razini. Konstantno postižu najbolje rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Naravno da opremu treba stalno obnavljati. Ovdje imamo jastuk koji je moguće napuhnuti u jednoj minuti i svakih 20 sekundi jedna osoba može skočiti. A mi imamo dosta visokih zgrada i nije sve moguće spasiti ljestvama. Važni su šator za dekontaminaciju i za ljude, ali i čamac jer su naši vatrogasci sad osposobljeni i za ronjenje. Dosad smo imali mali čamčić koji nije bio ni registriran. Grad svake godine pomaže. Ovih pola milijuna kuna novaca svih građana otišlo je u pravu svrhu. U suradnji sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom pregovaramo s državom o nabavi dva nova vozila – rekao je gradonačelnik Čehok.

Moderni zračni jastuk omogućava spašavanje građana skokom sa zgrada do 25 metara visine. Dekontaminacijska kabina poslužit će u slučajevima kontaminacije ljudi otrovima, a nabavljen je i šator koji može u kratkom vremenu biti pripremljen za prihvat četrdesetak ljudi. Najskuplji dio opreme je gumeni čamac koji je neophodan vatrogascima zbog intervencija na vodi ili na dravskim otocima i sprudovima.

Komentari