prvo bučino ulje u Hrvatskoj

„Varaždinsko bučino ulje“ zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla

„Varaždinsko bučino ulje“ je prvo bučino ulje u Hrvatskoj zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla, čime je uspješno završio postupak koji je udruga „Varaždinsko bučino ulje“ u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenula prošle godine.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.01.2020. 11:18

Zadnja izmjena: 09.01.2020. 13:06

„Varaždinsko bučino ulje“ je prvo bučino ulje u Hrvatskoj zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla, čime je uspješno završio postupak koji je udruga „Varaždinsko bučino ulje“ u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenula prošle godine.

O važnosti dobivanja zaštite je na konferenciji za novinare govorio župan Radimir Čačić sa suradnicima te predsjednik i tajnica udruge „Varaždinsko bučino ulje“, Matija Patrčević i Andreja Petrović. - Mi smo kao županija jedan posto ukupne svjetske proizvodnje bučinih ulja što je gotovo nevjerojatno i to je jedini takav proizvod u kojem mi predstavljamo europsku i svjetsku kategoriju. Sada je pokrenut i proces europske zaštite i on će biti završen u okviru dvije godine - rekao je između ostalog župan Čačić na konferenciji za medije i još jednom čestitao cijelom timu koji je radio na ovom projektu. 

Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina, dok tradicija korištenja Varaždinskog bučinog ulja u prehrani seže u 18. stoljeće. 

- Specifičan je i način proizvodnje. U odnosu na proizvodnju drugih biljnih ulja, prerada bučinih sjemenki u Varaždinsko bučino ulje odvija se mehaničkim procesom uz upotrebu topline i bez dodavanja aditiva. To rezultira uljem iznimne kvalitete koje ne samo da ima specifičan okus, nego i niz blagotvornih učinaka na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, pozitivno utječe na funkcije mozga, na kožu, na vid te na koncentraciju. Zbog toga treba ponovno istaknuti da nutricionisti preporučuju da se svakoga dana konzumira jedna žličica Varaždinskog bučinog ulja – rekao je pročelnik Dragutin Vincek.

Komentari