Vatrogasci bi na obilaznicu, Grad nudi vojarnu u Optujskoj

Objavljeno: 07.04.2011. 18:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Varaždinski vatrogasci skučeni su u gradskoj jezgri. Nakon višegodišnjih pregovaranja još nije dogovorena ni lokacija za novi centar. Vatrogasci bi na istočnu obilaznicu, a gradonačelnik Čehok je skloniji bivšoj vojarni.

– Na lokaciji u Trenkovoj ulici nemamo dovoljno garaža niti možemo uvježbavati ljude za intervencije. Imamo 21 vozilo i sva treba garažirati zbog vode u spremnicima i elektroničke opreme. Problem nam je i izlazak na intervencije zbog prometne regulacije i gustoće prometa u središtu grada. Posljednji je trenutak da se krene u izgradnju novog vatrogasnog centra – zaključio je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, u izvješću o radu za 2010. godinu.

Tema izgradnje suvremenog centra za vatrogasce već je dugo vruć krumpir, a nakon više godina još nije određena ni lokacija.

Podstanari u Trenkovoj

– Povucite zaključak kojim se policiji daje zemljište uz istočnu obilaznicu. Očito tamo neće ništa napraviti. To je dobar položaj za JVP, koji je sad podstanar. Treba početi, dodijeliti im zemljište, da se mogu prijaviti na fondove – rekao je na kolegiju gradonačelnika Ivana Čehoka njegov savjetnik Tomislav Bogović, ujedno predsjednik Vatrogasne zajednice grada Varaždina.

No Čehok, za razliku od Labaša i Bogovića, i dalje smatra da je bivša vojarna u Optujskoj ulici bolje rješenje, naročito kad se nema novca.

– Tamo već postoji infrastruktura, zgrade i hangari te poligoni, a i blizu je spoj na jugozapadnu obilaznicu – rekao je, no Bogović odvraća da bi to bio uzaludan trošak jer treba rušiti stare objekte.

– Na intervencije moramo izaći u roku od 60 sekundi. Optujska nije najbolje rješenje. Osim toga palimo gume, dimimo, bučimo sirenama... Što ako tamo bude veleučilišni kampus – pitao je i Labaš. No Čehoka je podupro Ivan Herman, predsjednik Gradskoga vijeća, koji kaže da su iz Optujske "za 60 sekundi u gradu". Mnogo su bliže centru.

Vojska je gradila bezveze

– Tamo već postoji nekakva infrastruktura, trošak bi bio manji. Pa što ako treba nešto rušiti, vojska je to bezveze gradila – kaže Herman.

Odluka o lokaciji za suvremeni vatrogasni centar JVP-a Varaždin tako je opet odgođena. Gradonačelnik Ivan Čehok odluku, kaže, ne želi donijeti sam pa je kolegij završio sa zaključkom da se osnuje povjerenstvo, koje će proučiti slučaj i ponuditi rješenje. A do tad, vatrogasci će i dalje na brojne i zahtjevne intervencije juriti iz Trenkove ulice. Inače, spomenuo je Ivica Labaš, nedostaje im troje profesionalnih vatrogasaca.

Komentari