Vatrogasci iz Sv. Ilije već 90 godina obavljaju svoju humanu zadaću

Objavljeno: 23.11.2015. 17:16

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 12:46

Foto: DVD Sv. Ilija

Povodom 90. obljetnice rada i osnutka DVD-a Sveti Ilija u subotu je u Pastoralnom Centru „Vilim Cecelja“ održana svečana sjednica kojoj je uz 120 vatrogasaca i dvadesetak gostiju ispred pokrovitelja proslave DUZS-e nazočio pročelnik područnog ureda Zdravko Vrbanić...

Siječnja 1925. godine na inicijativu mjesnog župnika Josipa Godrijana i seoskog učitelja Božidara Turzana došlo je do formiranja vatrogasnog društva u Svetom Iliji. Društvo je tada težilo da se što bolje organizira, dok su materijalni potencijali u ono doba bili vrlo skromni, podsjeća Martin Hajdinjak predsjednik VZO Sveti Ilija.  

- Iz dostupne šture i oskudne dokumentacije koju posjeduje društvo, izlazi da se je nabavila prva ručna kolska štrcaljka na zaprežni pogon, koja je bila jedino pravo bogatstvo društva. Pojavio se i tu problem prostora, jer je štrcaljka čuvana u privatnim garažama, bolje rečeno po sjenicima pojedinih članova – rekao je Hajdinjak.

Stari vatrogasni dom je izgrađen 1938. godine, kada se kupila cigla i crijep u gradskim ciglanama u Turčinu.

- Društvo je bilo pokretač okupljanja mlađih članova i jedan od bitnih čimbenika društvenog života samog naselja Sveti Ilija te okolnih naselja jer se u matičnoj knjizi nalaze članovi iz drugih sredina. Tijekom Drugog svjetskog rata promjene su se odrazile i u vatrogastvu, dolazi polako do smjene generacija i članstva. No, tek poslije 1945. godine pojavljuje se novi ustroj vatrogastva – ističe.



Nakon rata DVD nabavlja motornu vatrogasnu štrcaljku „SAVICA“ koja po prvi puta čini vatrogasce ozbiljnijim čimbenikom u borbi protiv vatrene stihije.Također, društvo je u nastavku rada nadograđivalo bivši dom, s izgradnjom prvog kata, gdje su se održavale i filmske večeri, a donji dio doma je u jedno vrijeme bio iznajmljen za ugostiteljsku djelatnost, napominje Hajdinjak.

- Sedamdesetih dgodina prošlog stoljeća osječao se jak zanos i polet u vatrogastvu Svetog Ilije, održavaju se masovni tečajevi za ispitane vatrogasce, nabavljaju se dobrovoljnim prilozima građana i uz pomoć vatrogasnog saveza općine Varaždin novi IMV kombi za prijevoz postrojbe i agregat koji je još i sada u funkciji marke Ziegler - podsjeća Hajdinjak te ističe kako su značajnu ulogu tada imali predsjednici Društva, Mate Lisičak i Josipa Jalšovec.

Vatrogasnu sirenu članovi Društva nabavili su 1988. godine, a  nabavljena je  i električna potopna pumpa. U Domovinskom ratu društvo je radilo po ratnim uvjetima, ispumpavalo je seoske zapuštene bunare, te obavljalo njihovu sanaciju i dezinfekciju, naglasio je Hajdinjak.

- Novim ustrojem vatrogastva 1991. godine i preregistracijom društva u udrugu, kao i usklađivanjem normativnih akata, te donošenjem Zakona o vatrogastvu i niza izmjena, razvojem lokalne samouprave, dobrovoljno vatrogastvo ponovno je palo pod lokalnu samoupravu i upravu u skladu sa Zakonskim obavezama na financiranje iz Općinskog proračuna – naglasio je Franjo Levatić, predsjednik DVD-a Sv. Ilija.



Ponovni uzlet Društvo je osjetilo kada je nabavljeno veće vatrogasno kombi vozilo donacijom iz njemačkog grada Glasshutena.

- Čitavo to vrijeme Društvo je vršilo edukaciju članstva, družilo se sa vatrogascima iz nama bratimljene općine Devinske Nove Vesi iz Slovačke, gdje smo neprestano dolazili u kontakt s novom tehnikom i ta suradnja traje već 22 godine. Izradom Plana procjene ugroženosti od požara od strane Općine, gdje je DVD Sveti Ilija dobio status vatrogasne postrojbe od općinskog interesa, počeo se rješavati garažni prostor za navalno vozilo i za vozilo za prijevoz vatrogasaca – rekao je Levatić.

Uz pomoć resornog Ministarstva i općine izgrađena je 2003. godine nova garaža od 170 m2, dvije garaže za navalno i kombi vozilo, uređena učiona za edukaciju i analizu, kancelarija, čajna kuhinja i kompletan sanitarni čvor.

- Uređeno je i potkrovlje,  gdje smo smjestili 14 kreveta za noćenje. U vatrogasno spremište treba žurno instalirati grijanje, zbog propadanja objekta, kao i opasnosti od zamrzavanja vode u spremniku navalnog vozila, kao i sanitarnog čvora. također, potrebno je  asfaltirati prostor ispred vatrogasnog spremišta zbog priljeva oborinskih voda – ističe.



Danas društvo broji 64 članova među kojima je 12 ispitanih vatrogasaca, 17 vatrogasaca I. klase, 3 dočasnika, 2 dočasnika I. klase, 5 časnika, jedan časnik I. klase i jedan viši vatrogasni časnik I. klase.

Društvo posjeduje navalno vozilo marke DAF sa spremnikom za 1.600 litara vode, te kombi vozilo marke Mercedes oboje starosti preko trideset godina, motornu prenosivu pumpu Ziegler, dva generatora za električnu struju, motornu pilu, tri kompleta izolacionih aparata, 20 kompleta odijela  za zaštitu od toplinskog isijavanja, kompresor za punjenje izolacionih aparata zraka i ostalu opremu.

- Zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomagali u radu i razvoju Društva, te se nadamo kako će ono i dalje biti na pomoći svim žiteljima naše općine kada se nađu u nevolji i potrebama – zaključio je Levatić.

Proslavu na kojoj su zaslužnim vatrogascima podijeljene medalje, spomenice, plamenicei priznanja, svojim su programom uveličali klapa Marof iz Novog Marofa i župni zbor maldih Put života župe Sveti Ilija.

 

Komentari