Vatrogasci iz Varaždinske županije u pripravnosti za izvanredne intervencije u priobalju

Objavljeno: 06.07.2015. 10:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Iako ove godine nije predviđena planska dislokacija vatrogasnih snaga s područja Varaždinske županije na priobalje, uspostavljena je njihova pripravnost i one se mogu žurno uputiti u ispomoć u priobalje ili na bilo koje drugo područje RH...

U sklopu Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi  posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, tijekom proteklih nekoliko godina Vatrogasna zajednica Varaždinske županije dislocirala je, sukladno svojim mogućnostima, određene vatrogasne snage i opremu na područje priobalja.

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije prikupila je početkom ove godine podatke o raspoloživim vatrogasnim vozilima i vatrogascima koji su spremni za angažman u okviru planske i izvanredne dislokacije, doznajemo od dipl.ing. Stjepana Kovačeka, županijskog vatrogasnog zapovjednika.

- Prema informacijama iz Sektora za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje, broj vatrogasaca planski dislociranih s kontinenta na priobalje ima stalnu tendenciju smanjenja pa su stoga ove godine ukinute dislokacije na Pelješcu, Korčuli i Šolti.  Posljedično, tijekom 2015. godine nije predviđena planska dislokacija vatrogasnih snaga s područja Varaždinske županije na priobalje, s obzirom da će otok Šoltu ove godine samostalno pokrivati domicilne snage odnosno DVD Šolta – ističe Kovaček.

No, s početkom ljetne sezone uspostavljena je pripravnost županijskih intervencijskih postrojbi, koje se prema unaprijed utvrđenom redoslijedu mogu u roku nekoliko sati žurno uputiti u ispomoć na bilo koje područje u Republici Hrvatskoj.

- Vatrogasne snage s područja Varaždinske županije među prvim su snagama predviđenim za upravo takvo, žurno upućivanje na teren. To ne čudi jer na našem području djeluje oko 220 vatrogasaca koji su između ostalog prošli helikoptersku obuku, među kojima gotovo 200 pripadnika DVD-ova – naglasio je Kovaček.

Uz profesionalne vatrogasce, odnosno pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, među najzastupljenijim gradovima i općinama po broju svojih dobrovoljnih vatrogasaca spremnih za izvanrednu dislokaciju su Ivanec, Varaždin, Ludbreg, Klenovnik, Donja Voća, Sveti Đurđ, Svibovec Podravski, Lepoglava i Petrijanec.

Komentari