Važnije od dijete - odluka o zdravoj prehrani

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 06.02.2011. 17:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Važno je krenuti na put zdrave prehrane. I na najmanjoj odluci organizam će vam biti zahvalan. No, nemojte da sve ostane na brzopoteznom osvježenju i pokojoj skinutoj kilici!

Imperativ vitkosti na svakom je koraku, a mršavice i mršavci vrebaju s ekrana, iz časopisa... Neka vas to ne opterećuje. Važnije je od vitke linije - iako je usko povezano i vodi jedno k drugome - donijeti odluku o tome da ćete se ove godine hraniti zdravo. Ne morate nužno odmah na dijetu, iako bi i ta odluka bila zdrava, no za početak obavite sistematski pregled, provjerite krvnu sliku, izmjerite tlak i kolesterol. Bez obzira na godine, visok tlak, kolesterol i stres mogu biti kobni za zdravlje.

Na novi list u vašoj knjižici zdravih odluka upišite program detoksikacije, a na idući neku rekreaciju koja će vas ‘“preznojiti”.

Izaberite pomoćnika u čišćenju organizma, neku namirnicu koja ubrzava, čisti i prži (limun, grejp, naranču, kupus...) Zalijevajte se vodom i biljnim čajevima, a zauvijek prekrižite gazirana pića. Neko vrijeme nemojte čak piti i omiljeno crno vino nakon ručka. Ako baš niste pobornik rješavanja čišćenja organizma na teži način, otiđite nekoliko puta u saunu. Za početak je dovoljno i jednom tjedno. Plivanje je aktivnost koja nikome ne pada teško, a u zimskim danima primjereno će vas razgibati. “Izmjerite” bazen nekoliko puta i vratite se u formu. No, neka ne ostane na brzopoteznom osvježenju.

Prelistajte časopise i surfajte stranicama o zdravoj prehrani te se informirajte i prema svom tipu, metabolizmu, navikama i ukusu prilagodite preranu. Organizam će vam biti zahvalan, a nagradit će vas i vitkom linijom. Ma koju vrstu prehrane izabrali - mediteransku temeljenu na puno povrća, ribe i maslinova ulja, makrobiotičku, vegetarijansku - tijelo će vam biti zahvalno jer se brinete o njemu.

No, nemojte prehranu mijenjati radikalno. Dopustite tijelu da se prilagodi na nove namirnice i okuse te ritam hranjenja.

Evo primjera koji je odličan prelazak; ayurvedska prehrana temelji se na hranjenju prema tipovima (vata, pitta i kapha), a oni pak određuju koja hrana kvari ravnotežu organizma. U kombinaciji s podvrstama kombinira se gorko, ljuto i oporo. Slatku hranu valjalo bi izbjegavati jer “siše” energiju, navlači masti i zadržava vodu. Vodite se načelima da gorke namirnice pročišćavaju i smanjuju apetit (patlidžan, cikorija, zavist, endivija, grejp, rabarbara, krastavci...), pikantne ubrzavaju (češnjak, čili, papar, luk, hren, rotkvice, peršin, menta, đumbir, a opore smanjuju osjećaj gladi (mahunarke, koromač, artičoke, jabuke, kruške, borovnice, kadulja, ružmarin, kurkuma...).

Namirnice spremljene na pari, umjesto pržene ili prekuhane neka nađu trajno mjesto na vašem tanjuru. Ovo je tek prvi korak u vašim novim spoznajama o hrani i brizi za zdravlje, vedar duh i lijepo tijelo.

Tri menija za mršavljenje

1. Dobri stari kupus

Ova dijeta nije teška jer je ne prati osjećaj gladi. Blagotvorna je za želudac i probavu. Provodi se sedam dana, a može se produžiti još tjedan. Vraća energiju jer “prži” masti. Alkohol je isključen.

Od luka, paprike, paradajza, puno celera i kupusa te mrkve skuhajte veliku juhu. Jedite je dvaput dnevno, a svaki drugi dan nadopunite je škrobnim namirnicama ili voćnim obrocima. Nipošto ne miješajte škrob i voće u istom danu.

2. Dijeta limunom

Ova dijeta savršena je za one koji žele očistiti organizam i izgubiti težinu skupljenu za blagdane. Limun je odličan čistač i saveznik u podizanju imuniteta, a pomaže i bržem sagorijevanje kalorija.

Započnite dan mlakom limunadom, a tijekom cijelog dana dana pijte čajeve začinjene s mnogo soka od limuna. Salate doradite cijedeći limun umjesto octa, a možete ga koristiti i da njime pokapate više voćnih obroka kojima ćete zamijeniti one mesne ili škrobne.

3. Sve na bijelo

Prehrana temeljena na hrani bijele boje - osim soli i šećera - u svega tri dana može dati vrlo dobre rezultate. Prati je unos velike količine tekućine, najbolje vode, puno sporta i pješačenja.

U pet manjih obroka (tajna je u redukciji tanjura) jedite hranu poput riže, kuhanog bjelanjka, obranog mlijeka i light jogurta, bijelog pilećeg mesa, bijele ribe, svježeg sira, bijeli kruh (u malim količinama), bijeli grah, bijeli kupus kuhan ili na salatu...


Agencija VLM



Komentari