da se ne zaboravi

Večeras na tribini Varaždin za Hrvatsku o slavnim danima skore prošlosti govorili sudionici

Objavljeno: 21.09.2016. 20:15

Zadnja izmjena: 21.09.2016. 20:34

Foto: Željko Porobija

Večeras u Kinu Galerija imali smo prilike podsjetiti se na sumornu, ali slavnu jesen 1991. godine kada se Varaždin, nakon najtežih razaranja u svojoj povijesti, oslobodio od čeličnog stiska tadašnje JNA.

O onovremenim zbivanjima govorili su Čedomil Cesarec - tada predsjednik općinskog kriznog štaba, Ivan Rukljić - zapovjednik 104. brigade, Goran Mihalić - zapovjednik specijalne jedinice "Roda", te ostali sudionici kao što su Krešimir Čop, Tomislav Kranjčec i Igor Tkalec. Voditelj tribine bio je tadašnji varaždinski izvjestitelj Zlatko Mehun.

Prisutnima se na početku obratio gradonačelnik Goran Habuš, a prikazan je i 11-minutni dokumentarni film Varaždin za Hrvatsku, koji nas je zorno podsjetio na početak, tijek i završetak bitke za oslobođenje Varaždina.

Iako je dvorana bila većim dijelom popunjena, kako je primijetio jedan od sudionika - uglavnom su došli pripadnici generacije koja se tih teških dana dobro sjeća. Nedostajalo je mladih koji su mogli iz prve ruke čuti što se događalo prije točno četvrt stoljeća a što će zauvijek ostati zabilježeno u povijesti našeg grada.

Komentari