Većina vjerovnika želi nastavak proizvodnje u BBS-u

Objavljeno: 23.03.2011. 11:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Većina vjerovnika posrnule tvrtke BBS je za nastavak proizvdnje. I crkva se uključila u pokušaj spašavanja posrnule tvornice za preradu plastične ambalaže BBS iz Novog Marofa koja je u vlasništvu bivše saborske zastupnice Barbare Bešenić.

Ta je tvrtka od prosinca prošle godine u stečaju zbog dugova od 175 milijuna kuna, a jedan od većih vjernovnika je Varaždinska biskupija koja ima potraživanja u iznosu od 21 milijun kuna. Biskupija se u stečajnom postupku BBS-a svrstala uz vjernovnike koji traže nastavak proizvodnje.

Varaždinska biskupija je 2007. godine odlučila "oploditi" 18 milijuna kuna namijenjenih obnovi samostana u Lepoglavi riskantnim kreditiranjem tvrtke BBS i to "na lijepe oči", bez ikakvih sredstava osiguranja. Biskupija je svoje ulaganje objasnila željom da pomogne gospodarstvo i zapošljavanje na području Varaždinske županije. Novac za obnovu samostana koji je kasnije posuđen BBS-u, priskrbili su si prodajom nekretnina koje su bile u njihovom vlasništvu.

No, pokazalo se da izlet u gospodarske vode nije bio mudar potez Biskupije jer nepunih godinu dana kasnije počeli su financijski problemi BBS-a koji su nastavljeni do kraja 2010. godine kada je otvoren stečaj nakon što je račun tvrtke bio u neprekidnoj blokadi 782 dana.

S obzirom da je Biskupija BBS-u posudila novac bez sredstava osiguranja, u stečajnom postupku Biskupija nije ni razlučni ni izlučni vjerovnik što znači da se nema pravo namiriti iz prodaje nekrentina ili pokretnina tvrtke.

Iako je stečajna upraviteljica BBS-a odboru vjerovnika predložila da se namire putem prodaje imovine, većina vjerovnika protiv je tog prijedloga i žele nastavak proizvodnje. Među tim vjerovnicima je i Varaždinska biskupija koja je, iako nije ni razlučni ni izlučni vjerovnik, posebno čvrsta u zahtjevu da se nastavi proizvodnja.

Odvjetnik Varaždinske biskupije na prošlom je ročištu na zagrebačkom Trgovačkom sudu zatražio izuzeća stečajne upraviteljice i stečajne sutkinje jer su iskazale sumnju u nastavak proizvodnje.

- Nisam izričito tražio izuzeće stečajne sutkinje. Samo sam komentirao da trebamo naći nekoga tko je voljan provesti odluku skupštine vjerovnika o nastavku proizvodnje na što je sutkinja istaknula da time tražim njeno izuzeće. Mislim da je u interesu svih vjerovnika da se proizvodnja nastavi kako bi se svi mogli namiriti jer prodajom imovine to neće biti moguće - rekao nam je odvjetnik Varaždinske biskupije Tihomir Rožmarić.

Interes za nastavak proizvodnje iskazale su inače neke inozemne te tri domaće tvrtke. Jedna od njih, Eko-Flor iz Zagreba namjeravala je u pogonu BBS-a u Podrutama otvoriti sortirnicu otpada no taj posao nije realiziran, dijelom i zbog toga jer su se mještani Podruta i okolnih mjesta usprotivili toj mogućnosti.

Tvornica za preradu PET ambalaže tvrtke BBS u vlasništvu bivše saborske zastupnice Barbare Bešenić počela je inače s radom 2006. godine, a osnovana je ulaganjem Hrvatskog fonda za razvoj i zapošljavanje, Leasing Hypo Alpe Adria Banke i Barbare Bešenić u ukupnom iznosu od 12,7 milijuna eura. Kako je već pisao Jutarnji list, udio Barbare Bešenić u vrijednosti od 3 milijuna eura, nije bio izražen u novcu već u “tehničkom znanju i uslugama”.

Komentari