naglasak na mladima

Veleposlanica Slovenije u pratnji predstavnika slovenskih općina posjetila Lepoglavu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.03.2019. 07:50

Zadnja izmjena: 22.03.2019. 07:53

Europe Goes Local - Supporting Youth Work at the Municipal Level trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u okviru istog Lepoglavu je posjetila Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj.E. Smiljana Knez u pratnji desetak predstavnikaslovenskih općina i organizacija mladih.

Razlog njihovog dolaska je studijsko putovanje u kojem je nacionalni koordinator programa Europe Goes Local za Hrvatsku, Agencija za mobilnost i programe Europske unije prepoznala rad s mladima u Lepoglavi kao primjer dobre prakse. Goste iz Slovenije te Veleposlanicu Knez primio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je tom prilikom istaknuo aktivno uključivanje mladih u Lepoglavi u procese donošenja odluka kao i nemjerljiv doprinos u organiziranju slobodnog vremena za mlade koje provode lepoglavske udruge mladih.

Po završetku prezentacija, gosti iz Slovenije obišli su Osnovnu školu „Ante Starčevića“ gdje im je ravnatelj škole predstavio projekt solarne energane i ulaganja u opremanje škole prodajom električne energije HEP-u kao i primjere uključivanja učenika u svakodnevne aktivnosti u školi. Posjeta je završena u Osnovnoj školi „Izidora Poljaka“ u Višnjici gdje je ravnateljica Martina Vusić predstavila projekt „I am being an ecological person“ u kojem je u sklopu Erasmus+ programa sudjelovala višnjička škola. Predstavila je ravnateljica Vusić i projekt učenja slovenskog jezika u školi što je posebno dojmilo goste iz Slovenije, a predstavljen je i rad vijeća učenika koje čini okosnicu skorašnjeg osnivanja Dječjeg Gradskog vijeća grada Lepoglave.

Dodajmo kako projekt Europe Goes Local predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije, a koji okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske. U projektu još sudjeluju i SALTO- YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i mreže POYWE i InterCity Youth.
Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini dok u Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe EU koordinira nacionalne aktivnosti i sastanke nacionalne skupine stručnjaka.

Komentari