U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u utorak je priređeno primanje za veleposlanika Republike Mađarske u Hrvatskoj NJ.E. Csabu Demcsáka te njegovu zamjenicu Zsófiu Gyöngyös i Tamása Bakóa, savjetnika za ekonomske odnose.

Veleposlanika susjedne države u vijećnici je primila Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika. Nakon sastanka zamjenica gradonačelnika izvijestila je o temama sastanka: - Kao što to biva na tim inicijalnim sastancima, razgovarali smo o općenitim stvarima i gledali smo koliko je druga strana sprema na suradnju. Rekla bi da smo i mi i oni jako spremni na suradnju ne samo zato što smo zemljopisno blizu, nego smo kulturološki i povijesno vezani jedni za druge. Jezična barijera danas ne predstavlja problem, a naglasak smo stavili na suradnju unutar kulture i našeg poslovnog sektora. Voljeli bismo da se što više studenata razmjenjuje između Mađarske i Hrvatske, odnosno Varaždina - rekla je Malenica.

Veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. Csaba Demcsak kratko se osvrnuo na obavljene razgovore: Kao novom veleposlaniku u Mađarske u Hrvatskoj bilo mi je zadovoljstvo susresti se danas sa vodstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina. Mislim da nam je kao susjednim zemljama, uz to što surađujemo na nivou vlada, također vrlo važno razvijati suradnju na nivou regija i gradova. Želja nam je identificirati područja suradnje i zajedničke interese u poslovanju, kulturi i na području sveučilišne suradnje. Priprema je to  za moj slijedeći posjet kada ćemo moći detaljnije govoriti o detaljima projekata i suradnje.

 

 

Komentari

15.09.2020. 12:27h Zadnja izmjena: 15.09.2020. 12:29