akcija je još u tijeku

Velik odaziv branitelja u OB Varaždin na preventivne sistematske preglede

Objavljeno: 21.07.2017. 17:36

Zadnja izmjena: 21.07.2017. 17:36

Opća bolnica Varaždin provodi preventivne sistematske preglede na temelju Programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske u 2017. godini usvojenog zaključkom Vlade Republike Hrvatske.

Svrha i cilj programa je što ranije otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti kod hrvatskih branitelja, koji se u velikom broju odazivaju na preventivne sistematske preglede. Koordinatorica za branitelje u Općoj bolnici Varaždin je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn. Preventivni su sistematski pregledi počeli 3. srpnja.

„Sada svaki dan imamo po tri branitelja, a kasnije u rujnu bit će organizirane veće grupe pa će biti pozivan veći broj branitelja. Počeli smo s braniteljima koji su proveli više od 1500 dana na ratištu, a sada nam već dolaze branitelji s manjim brojem dana. Odaziv je vrlo velik, a branitelji su jako zadovoljni. Odgovorni su i disciplinirani, svaki dan dolaze i prije početka pregleda u 7 sati“, kaže Sekovanić i dodaje da pregledi počinju s vađenjem krvi te slijedi rendgen, ultrazvuk, pregled kod urologa i završni posjet specijalistu internistu.

Djelatnici varaždinske Opće bolnice zadovoljni su dosadašnjom suradnjom s braniteljima, a zadovoljni su i sami branitelji.

„Zadovoljan sam što Ministarstvo branitelja provodi ovu akciju. Znamo da sami ne bi otišli na sistematski pregled ako nas netko ne potjera. U samom pregledu nema problema, ode se uredno s jedne pretrage na drugu i to je sve profesionalno obavljeno. Mislim da će biti velik odaziv kad je sve ovako organizirano, kad te pozovu i vode“, kazao je hrvatski branitelj Tomica Čukli te dodao da svakako treba pohvaliti osoblje u bolnici koje je izrazito profesionalno i uljudno.

Branitelji se za informacije o preventivnim sistematskim pregledima mogu javiti svakoga dana od 7 do 8 sati odnosno 14 do 15 sati na broj telefona 042/393505, a mogu se javiti i u svoju najbližu udrugu koja će infromaciju proslijediti Županijskom uredu za branitelje. Branitelji će se pozivati putem telefona i na kućnu će adresu sedam dana prije termina dobiti pisanu uputu za pregled.

Nositelj programa je Ministarstvo Hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a provoditelj programa na području Varaždinske županije je Opća bolnica Varaždin.

Komentari