Cestica će uskoro dobiti najmodernije kuće u Programu poticajne stanogradnje u Županiji, a sve o uvjetima za njihovu kupnju zainteresiranima su sinoć pojasnili načelnik Cestice, Mirko Korotaj, i predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Na Javnom savjetovanju o poticajnoj stanogradnji, „Kuće u nizu o općini Cestica“, prisutni su se uglavnom interesirali o uvjetima za kupnju, kolika je cijena četvornog metra te detalje modela otplate stanova.

Kvadrat stana – za čiju je kupovinu javni poziv za prikupljanje zahtjeva objavljen sredinom studenoga – prodavati će se najvjerojatnije za 800 eura, budući da je Općina besplatno ustupila građevinsko zemljište iza sportske dvorane Osnovne škole u centru općine, Općina će osigurati i svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Zbog toga nema razloga, rekao je načelnik, da cijena bude veća od 800 eura, što je tristotinjak eura manje od prosjeka.

Predviđena je gradnja pet stambenih, niskoenergetskih jedinica sa deset stanova, a kupci uz stan dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište.  

Sve više doseljavanja

Načelnik Korotaj kaže da se u realizaciju projekta ušlo zahvaljujući tome što je Cestica sve poželjnije mjesto za život, što pokazuju podaci da je u općinu doselilo dvadesetak novih, mladih obitelji, a demografska slika je i prije toga bila pozitivna.

- Život u Cestici je poželjan onima koji žele mir i odrastanje djece u sigurnom okruženju, a po istim obrazovnim i društvenim standardima onima u velikim gradovima. Istovremeno je blizu Varaždina pa ljudi svakodnevno mogu bez problema odlaziti na posao. Blizu su i Ormož te Ptuj. Pozicija je odlična pa je i to jedan od bitnih razloga za uvažavanje Cestice kao poželjnog mjesta za obiteljski život – rekao je načelnik Korotaj.

Općinskim poduzetnicima također trebaju radnici i plaće su prilagođene tržištu rada, što je dodatni razlog za projekt POS-a u Cestici.

Općina Cestica je među prvima u Hrvatskoj, prije 14 godina, krenula u projekt izgradnje stanova po programu POS-a, koji je završio vrlo uspješno pa se načelnik nada da će i s novim stanovima biti jednako.  

Pravo na kupnju stanova u Cestici ostvaruju svi hrvatski državljani, ali prvenstvo imaju oni koji prvi puta stječu stambeni prostor u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje. 

- Na natječaj se mogu prijaviti i građani koji nemaju prebivalište na području općine Cestica i mogu reći da posljednjih dana imamo mnogo upita, i iz naše općine, ali i iz ostalih krajeva Varaždinske županije – pojasnio je Mirko Korotaj.

Prijave za kupovinu stana se mogu predati do 29. prosinca, a useljenje se očekuje u roku najviše dvije godine.

 

Ključne riječi: Cestica, cestica, POS, pos,

Komentari

21.12.2017. 18:18h Zadnja izmjena: 21.12.2017. 18:18