Kraj potoka Velinca, u blizini neistraženog arheološkog nalazišta iz Željeznog doba brda Gradec i Coprnjeg jarka, mjesta gdje su se navodno spaljivale topličke vještice, smjestila se vrlo zanimljiva, autentična etno kuća obitelji Krpeta.

U selu Škarnik, kraj Varaždinskih Toplica, na imanju obitelji Krpeta za posjetitelje je otvorena prava etno kuća. Uređena u autentičnom starinskom štihu, etno kuća Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Krpeta priziva neka davno zaboravljena vremena.

Kako smo doznali od Nikole Krpete, nositelja OPG-a, sama ideja potekla je od njegovih roditelja i ljubavi prema starinama.

- Ideja o etno kući potekla je od moje majke Lucije i oca Josipa, koji su svoju ljubav prema starinama odlučili pretvoriti iz hobija u posao. Tijekom godina tu ljubav prenijeli su i na mene, a zadnjih godina tom projektu pridružila se i moja supruga Anamarija - doznali smo od Nikole.

Upravo je ljubav prema starinama presudila u ideji da urede etno kuću, koja se nalazi u sklopu obiteljskog imanja koje se prostire na 15 tisuća metara kvadratnih.

- Željeli smo sačuvati staru kuću i predmete koje smo skupljali tijekom više godina, a etno kuća činila nam se kao savršena da se sve to ujedini te da čini zapravo jednu cjelinu. Stvari za uređenje etno kuće prikupljali smo godinama, neke su obiteljsko nasljedstvo, a neke smo dobili od dragih nam prijatelja - govori Nikola i dodaje kako su na ovaj način željeli sačuvati dio prošlosti i tradicijskih običaja vezanih za ovaj kraj pa i šire.

Susjedi i prijatelji vrlo su dobro prihvatili ovaj projekt očuvanja stare kuće i svih stvari koje se nalaze u njoj, a posjetitelji su oduševljeni sadržajem etno kuće, imanja, samim ambijentom i prirodom.

Osim održavanje cjelokupnog imanja i etno kuće, obitelj Krpeta se bavi voćarstvom i povrtlarstvom, a mogu se pohvaliti i s preko 150 vrsta voćaka. Najviše ima jabuka, a od njih proizvode jabučnicu i jabučni ocat.

- Osim etno kuće i imanja kod nas također možete vidjeti kako su se nekad koristili alati u poljoprivredi i proizvodnji. Na kraju želim istaknuti da je to kuća koja ima svoju prošlost to jest dušu. Pozivam sve čitatelje da nas dođu posjetiti te da oni stariji obnove svoja sjećanja, a oni malo manji i mlađi upoznaju način života kakav su imale njihove bake i djedovi - poručuje Nikola Krpeta.

A kako izgleda etno kuća obitelji Krpeta, pogledajte u video prilogu.

Komentari

24.09.2015. 20:13h Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:35

Foto: Obitelj Krpeta