obljetnica

VIDEO: Geotehnički fakultet slavi 51. rođendan

Objavljeno: 21.12.2020. 10:04

Zadnja izmjena: 21.12.2020. 10:05

Iako je na kraju svake kalendarske godine već tradicionalno jedna od zadnjih proslava na Sveučilištu u Zagrebu upravo proslava Geotehničkog fakulteta, ove godine je ona zbog epidemije uzrokovane bolešću COVID-19 izostala u tradicionalnom obliku. No, zato je pripremljena prigodna video čestitka koja između ostaloga sadrži i pregled ostvarenja u proteklih godinu dana.

Začeci Geotehničkoga fakulteta sežu u davnu 1969. godinu kada je odlukom Savjeta Školskog centra za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova u Varaždin 1969. godine osnovana Viša tehnička rudarsko-geoistraživačka škola koja ubrzo mijenja ime u Višu geotehničku rudarsku školu, a zatim i u Višu geotehničku školu.

U svibnju 1990. od tadašnjeg Ministarstva prosvjete i kulture zatraženo je odobrenje za početak izvođenja programa sedmog stupnja te odobrenje za promjenu naziva u Geotehnički fakultet te time počinje naše djelovanje u sklopu Sveučilišta u Zagrebu. Malo po malo, Geotehnički fakultet sada već više od 50 godina predstavlja jezgru visokoškolskog obrazovanja u tehničkom području u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Prije 15-ak godina započela je tranzicija Geotehničkog fakulteta prema inženjerstvu okoliša te se danas izvode moderni sveučilišni studiji vezani za inženjerstvo okoliša koji pokrivaju širok raspon tema vezanih za okolišne probleme: gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, zaštitu voda, geotehniku, zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju.

 

Komentari