Vidovec: Proračun prošao, no zbog porezne reforme izvjestan skori rebalans

Objavljeno: 29.11.2014. 12:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec, održanoj u petak 28. studenoga, glavna tema bio je proračun.

Izmjenama i dopunama općinskog proračuna za 2014. godinu prihodi su smanjeni za 445.000 kuna pa je tako s planiranih 7,9 milijuna kuna proračun smanjen na 7,5 milijuna kuna.

- Radili smo izmjene i dopune s obzirom da nisu ostvareni prihodi koji su se očekivali. Naravno, na to je utjecalo smanjenje sredstava s nivoa državnog proračuna, nešto manje sa županijskog, mada moram reći da je Županija dosta pomogla ove godine u financiranju projekata, pa i samim investicijama kroz Županijsku upravu za ceste, ali eto, manji su prihodi s osnove poreza na dohodak pa smo morali raditi izmjene i dopune - rekao je vidovečki načelnik Bruno Hranić. Napomenuo je kako su mnogi projekti ipak ostvareni. Jedan od najvažnijih je moderanizacija cesta na području općine, za koju je Hranić rekao kako će se provesti, ali u smanjenom obliku.

- Uspjeli smo krenuti s modernizacijom nerazvrstanih cesta, raspisali smo natječaj, a vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna. Uspjeli smo doći do pola projekta, evo ovih dana očekujemo i iskreno se nadamo pomoći Ministarstva regionalnog razvoja da dobijemo dodatna sredstva, odnosno očekujemo da bi ministarstvo trebalo financirati nekih 50 posto - napomenuo je Hranić.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog proračuna za 2015. godinu, čiju održivost u neizvjesnosti drže mnoge nepoznanice.

- Ja sam četiri mandata načelnik, a ovo je prvi put da od Ministarstva financija nismo dobili smjernice za izradu proračuna. Znamo da je zadnjih nekoliko dana bilo više izmjena zakona, pogotovo što se tiče Zakona o porezu na dohodak koji će izvršiti jaki udar na prihode jedinica lokalne samouprave. Mi smo predvidjeli smanjenje za čak 400.000 kuna. Od strane Vlade RH najavljeno je da će nešto kompenzirati, ali nažalost još ne znamo na koji način će tih 400.000 kuna biti nadoknađeno. Naravno da smo mi svi načelnici za to da se pomogne našim ljudima, da ih se manje porezno optereti i da im se poveća kupovna moć, ali ne slažemo se s tim da je država to učinila na štetu jedinica lokalne samouprave i da državni proračun tu nije osjetio nikakve posljedice - naglasio je vidovečki načelnik, dodavši kako je proračun za 2015. godinu, koji je prihvaćen u iznosu od 8.629.000 kuna, u šali nazvao proračunom "želja, čestitki i pozdrava", budući da su projekti stavljeni u proračun, no njihovo financiranje zbog izostanka smjernica ostaje upitno. Najavio je također kako će najvjerojatnije vrlo skoro, kada se vide učinci poreznih reformi, biti potreban rebalans proračuna.

- Očekujemo, naravno, da će se otvoriti fondovi Europske unije, jer tu je naših 4-5 velikih projekata koje planiramo raditi kroz EU fondove - prvenstveno izgradnja dječjeg vrtića, novog centra Vidovca, etno-kuće u Domitrovcu, sportsko-društvenog centra u Nedeljancu, etno-kuće i vinskog podruma u Tužnom i, naravno, ono što je najbitnije za razvoj naše poljoprivrede na koju smo se fokusirali, a to je izgradnja sabirno-distributivnog centra na Barutani u Nedeljancu - rekao je Hranić.

Oporbeni vijećnici Hraniću su uputili kritiku zbog proračunske stavke za planirane troškove jedinstvenog upravnog odjela Općine. Oni, naime, u proračunu za 2015. godinu iznose gotovo 2 milijuna kuna. Načelnik je odgovorio kako se taj iznos ne odnosi samo na plaće te da je sve u zakonskim okvirima.

- Naravno da je stavka dosta velika, ali ona je unutar zakonskih okvira. Prema zakonu, na plaće općinskih djelatnika i ostale troškove može odlaziti do 20 posto, a mi smo na 17 posto, s time da moram reći da je tu uračunato i troje djelatnika na javnim radovima i troje na stručnom osposobljavanju. Kada oduzmemo troškove za njih, padamo daleko ispod 17 posto - zaključio je Hranić.

Komentari