Vidovec: Vatrogasci bez komunalne naknade, a od 1. siječnja skuplji pogrebi

Objavljeno: 23.12.2014. 13:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća općine Vidovec donijela je nekoliko noviteta za mještane općine koji će se početi primjenivati sljedeće godine.

Naime, od 1. siječnja grobljem u Vidovcu više neće upravljati Općina, već je odlučeno da upravljanje preuzima tvrtka "Čistoća".

- Sukladno zakonu, mi smo morali povjeriti na upravljanje groblje u Vidovcu ili ovlaštenoj tvrtci ili osnovati vlastitu tvrtku. Mislim da je ovo bolje rješenje što se tiče nas. Promjena je u tome da od 1. siječnja "Čistoća" preuzima upravljanje grobljem, čime će se ispraćaj pokojnika podići na jedan viši nivo. Znači, ide kompletna usluga kao što je to i u većini općina i gradova. Ujedno se kreće i u bolje održavanje i investiranje u uređenje groblja. Također, počet će se dugačije naplaćivati grobna naknada, ne više po grobnom mjestu, nego po kvadratu - napomenuo je načelnik Bruno Hranić.

Na sjednici je bio i direktor "Čistoće" Davor Skroza, koji je napomenuo kako je izrađen katastar groblja kako bi se mogla odrediti cijena po kvadratnom metru. Budući da prema godišnjem planu održavanja ukupni troškovi održavanja groblja iznose 290.262,50 kuna, a ukupna površina grobova je 7.000 m2, godišnja grobna naknada po kvadratnom metru iznosit će 41,47 kuna. Za grobna mjesta uređena kao grobnice visina godišnje naknade uvećat će se za indeks 1,5. Na sjednici je prihvaćen i cjenik pogrebnih usluga, koji, u odnosu na dosadašnju praksu, donosi veći trošak kod pogreba.

- Općinsko vijeće je prihvatilo predloženi cjenik od strane Čistoće, tako da mi zapravo dolazimo na jedan novi nivo, a to znači da će cijene biti iste kao i u drugim općinama. Mi do sada praktički nismo naplaćivali ni sprovode ni posao koji je vezan uz sprovode, ali sad to preuzima ovlaštena tvrtka sa svojim ljudima koji će za to biti opremljeni pa će i sam ispraćaj pokojnika biti dostojanstveniji - rekao je Hranić. Cjenik pogrebnih poslova bit će istaknut na oglasnoj ploči te na internetskoj stranici Uprave groblja, odnosno "Čistoće".

Na sjednici je također istaknuto da je hitno potrebno educirati mještane općine kako bi se smanjila količina otpada. Prema riječima Skroze i Hranića, na području općine Vidovec zbog neodvajanja nastaju iznimno velike količine otpada. Stoga je dogovoreno da će uskoro, u suradnji s "Čistoćom", krenuti odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada.

- Ono što je bitno jest da moramo krenuti u selektiranje otpada, čime ćemo i smanjiti količinu otpada i cijenu njegovog odvoza. Maknut će se ovi veliki kontejneri po naseljima i krenut će se s odvajanjem otpada na samom kućnom pragu. Dogovorili smo da primjena krene najkasnije 1. ožujka - najavio je Hranić.

Vijećnici su prihvatili i Odluku o komunalnoj naknadi, prema kojoj su plaćanja ove naknade oslobođeni operativni vatrogasci i invalidi Domovinskog rata.

- Nakon oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, sada smo donijeli odluku i o komunalnoj naknadi, kojom se operativni vatrogasci, odnosno domaćinstva u kojima žive, u znak zahvalnosti oslobađaju plaćanja komunalne naknade. Isto vrijedi i za invalide Domovinskog rata. Također, potrebno je napomenuti da će se komunalna naknada povećati, ali nismo išli u podizanje cijene, nego će se utvrditi stvarno stanje, odnosno stvarna kvadratura stambenih, gospodarskih i drugih objekata. Prošle i ove godine smo radili izmjeru objekata i sad imamo stvarnu informaciju, a i zakonski smo dužni naplaćivati tu komunalnu naknadu. Dakle, cijena po kvadratu se neće mijenjati, ali kvadrature će sad biti stvarne - pojasnio je načelnik.

Između ostalog, odlukom Općinskog vijeća utvrđen je i broj i visina stipendija za nadarene učenike i studente u školskoj, odnosno akademskoj godini 2014./2015. Za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda dodijeljena je 31 stipendija u iznosu od 200 kuna, dok je za redovite studente drugih i viših godina dodijeljeno 13 stipendija i iznosu od 300 kuna mjesečno.

- Prošle smo školske godine imali 28 stipendija, ove godine imamo 34. Mislim da smo jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj s tolikim brojem učenika i studenata kojima dajemo potporu. Iz općinskog proračuna izdvojili smo oko 110.000 kuna za školovanje naših mladih ljudi, a vjerujem da će onda i ti mladi ljudi ipak ostati živjeti u Vidovcu - zaključio je Hranić.

Komentari