upitna i radna mjesta

eTV/FOTO: VINARIJA ŠAFRAN Vodeći vinogradari traže rješenje epidemije Zlatne žutice vinove loze

Objavljeno: 24.11.2016. 13:44

Foto: Luka Šalamun

Danas su se u Vinariji Šafran na velikom skupu vinogradara okupili svi veći vinogradari iz pet županija, stručnjaci agronomske struke i predstavnici vlasti kako bi zajedno pronašli rješenje gorućeg problema Zlatne žutice vinove loze koja je zahvatila sjeverozapadnu Hrvatsku, a brzo se širi i ostatkom zemlje. 

Voditelj vinarije Šafran, Josip Tržec je napomenuo kako su izvor zaraze fitoplazmi, mikroorganizmi koji napadaju vinovu lozu, a inače ih prenosi kukac, američki cvrčak koji obitava po zapuštenim vinogradima. Budući da zaraza konstantno dolazi iz izvora zarazišta, teško ga je iskorijeniti što rezultira upropaštavanjem nasada. 

- Ako se ne naprave drastične mjere, kroz desetak godina neće više biti vina u Hrvatskoj!- Tržec.

Voditelja vinarije posebno brine što sa zaposlenim ljudima, budući da je na 3 tisuće hektara vinograda zaposleno oko 2 tisuće ljudi. Sva ta radna mjesta su upitna, ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje za sanaciju ovog velikog problema.

Skupu je prisustvovao i saborski zastupnik Josip Križanić, koji je napomenuo kako je ova epidemija veliki problem za vinogradare kao što je i uvoz lošeg vina i pritom dodao kako će se s problemom Zlatne žutice vinove loze krenuti kao s regionalnim problemom, a kasnije se bude morao dignuti i na nacionalnu razinu. 

Iako Zlatna žutica vinove loze postoji već dvadesetak godina, prema riječima saborskog zastupnika, ona do sada nije uzela toliko maha. 

Fitoplazma stigla iz susjednih zemalja

Profesor s Agronomskog fakulteta, Bernard Kozina ističe kako je godinama upozoravao na nametnika, te da su vinogradari s razlogom zabrinuti, jer se ipak nije moglo predvidjeti da će epidemija dogoditi u tako drastičnom obliku.

Zlatna žutica vinove loze se počela uočavati već krajem prošlog stoljeća, a fitoplazma je stigla iz susjednih zemalja, prvenstveno iz Italije.

 - Devedesetih godina dvadesetog stoljeća su Talijani, Njemci, Austrijanci i ostale velike vinogradarske nacije rješavale taj problem i prilično su uspjeli. - rekao je profesor i pritom istaknuo kako je uz obavezni tretman vinograda insekticidima, krčenje vinograda neizbježno.

 

 

 

Komentari