udruga vinea

Vinogradari iz Općine Vinica obilježili 20 godina rada

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2019. 08:35

Zadnja izmjena: 15.10.2019. 10:32

Vinogradari okupljeni u Udruzi vinogradara VINEA iz Vinice ove su subote obilježili značajnu obljetnicu - 20. godina neprekidnog rada, a atmosfera u viničkoj dvorani bila je doista slavljenička.

Proslava je počela himnom koju je otpjevala vinička glazbena nada Gabriela Hrženjak, a nastavljena je minutom šutnje za sve preminule članove i vinogradare. Rezime o dosadašnjem radu, planovima i aktivnostima dali su aktualni predsjednik udruge Stjepan Kovačić te počasni predsjednik Zvonko Rožmarić. Na proslavi je bio i župan prijateljske Općine Lenart iz Slovenije Janez Kramberger, koji se obratio slavljenicima i u ime predstavnika svih prisutnih udruga, čestitao im je na jubileju i zaželio nastavak izuzetno dobre suradnje kako općina tako i udruga vinogradara te pri tom naglasio kako vino zbližava ljude kada se pije u umjerenim količinama.

Predstavnik TS Faringaši koji su zabavljali prisutne u nastavku večeri također je viničkim vinogradarima čestitao na obljetnici te tom prilikom predsjedniku udruge uručio i njihov prvi CD na kom se nalazi i himna viničkih vinogradara „Lijepa naša Barbara“. Čestitkama su se pridružili i vinogradari Lenarta čiji su predsjednik Marko Šebart i dopredsjednica g-đa Biserka Donik, slavljenicima uručili poklon i zahvalnicu.

Načelnik Općine Marijan Kostanjevac, također je u ime svoje zamjenice Mirjane Jambriško, Općinskog vijeća i predsjednika g. Marijana Mihalića, kao i u svoje osobno ime čestitajući slavljenicima iskazao zahvalu na svim aktivnostima, sudjelovanju udruge u općinskim manifestacijama i promociji naše općine. U ime Varaždinske županije svečanosti obilježavanja značajne obljetnice prisustvovao je Tomislav Paljak, zamjenik župana. Uz čestitku, iznenađen brojem prisutnih članova, naglasio kako je udruga dobro organizirana, kada može na ovakvom nivou obilježiti svoju godišnjicu. Dožupan Tomislav Paljak prenio je čestitku župana g. Radimira Čačića te naglasio kako udruga može računati na pomoć varaždinske županije. Između ostalog, Paljak je podsjetio i na to kako je jedan od ciljeva planiranog Centra kompetentnosti Arboretum Opeka upravo obrazovanje mladih stručnjaka na području vinogradarstva i enologije.

Kao osobni izaslanik ministra gospodarstva g. Darka Horvata prisutnim se vinogradarima obratio i Vanja Ovčar ministrov savjetni i izaslanik koji je osim čestitke naglasio kako ministarstvo kroz postojeće mjere želi aktivno sudjelovati na svim poljima razvoja vinogradarstva i vinarstva. Posljednji u nizu gostiju, skupu se obratio saborski zastupnik  Anđelko Stričak koji je osim iskrene čestitke upućene slavljenicima, naglasio kako ovakve udruge imaju višestruki značaj , one su te koje su doprinijele razvoju vinogradarstva i vinarstva i poboljšanju kvalitete vina te kako doista treba odati priznanje onima koji se bave vinogradarstvom na ovim viničkim bregima.

U sklopu svečanosti podijeljene su zahvale i priznanja svima onima koji su zaslužni za opstojnost ove udruge, od prvog predsjednika Dinka Brlenića, svih članova upravnog odbora. Sponzora kao i svih ostalih dobročinitelja udruge. Za sve vinogradare i njihove goste bila je organizirana prigodna večera, a molitvu je predvodio prečasni Valent Posavec, vinički župnik.

Druženje vinogradara i njihovih gostiju nastavljeno je do kasno u noć uz TS Faringaši kojima se u nekoliko pjesama pridružila i Gabriela Hrženjak.

Komentari