Više od 53 posto stanovnika Varaždinske županije za EU

Objavljeno: 07.04.2011. 14:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Europska unija danas bi "prošla" u Varaždinskoj županiji da je referendum - 53,2 posto stanovnika podržava ulazak Hrvatske u EU.

Savjet za europske integracije Varaždinske županije sastao se na redovitoj sjednici kako bi raspravio o dosadašnjim i budućim aktivnostima.

Predsjednica Savjeta Natalija Martinčević informirala je članove Savjeta o Izvješću o radu Savjeta za 2010. koje je usvojila Županijska skupština Varaždinske županije, a koje je također odobreno od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Osim toga, predstavljen je i Plan rada za 2011., a s obzirom da se radi o referendumskoj godini planiraju se brojne aktivnosti.

Na sjednici se ujedno raspravljalo o rezultatima ispitivanja podrške stanovnika Varaždinske županije koje je provedeno krajem prošle godine.

Rezultati pokazuju da je većina građana (u tom razdoblju) podržavala ulazak RH u EU (53.2%), protiv ih je bilo 35.8%, dok je veliku postotak (11%) bio neodlučan.

Najveće iznenađenje ispitivanja, koje je provedeno na uzorku od 600 ispitanika, jest da je najveća potpora ulasku u EU prisutna kod stanovnika starijih od 60 godina (59%), a najmanja kod mladih u dobi od 18 do 30 godina (47.8%).

Na temelju rezultata ispitivanja zaključeno je da se potrebno više raditi s mladima, te im ukazivati na važnost informiranja o mogućnostima i programima koje im stoje na raspolaganju, jer će upravo mladi moći najviše koristiti programe razmjene studenata, učenika, radne mobilnosti, i sl.

Zaključeno je kako aktivnosti Savjeta za europske integracije neće prestati krajem obilježavanja Europskog tjedna, već će se nastaviti i tijekom godine jer iskustva starih i novih članica pokazuju da je od ključne važnosti nastaviti suradnju i komunikaciju s građanima i nakon ulaska države u Europsku uniju.

Komentari