svečano otvorenje

Više od stotinu raznovrsnih programa u sklopu 'Festivala znanosti' na Sveučilištu Sjever

Objavljeno: 24.04.2023. 19:03

Zadnja izmjena: 24.04.2023. 19:12

Svečanim otvorenjem i radionicama, kao i predstavljanjem rada i aktivnosti odjela Sveučilišta Sjever otvoren je u Sveučilišnom centru Varaždin danas Festival znanosti.

Otvoren je u godini kada se obilježavaju u svijetu znanosti i tehnologije brojne obljetnice poput 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, 120 godina kako je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir. U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije. Na te je važne obljetnice podsjetio prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

- Pred nama svima su izazovi kako će se razvijati znanost ne samo u budućnosti, već i u sadašnjosti, jer društvo se treba razvijati na temeljima znanosti. Vidimo kako se umjetna inteligencija brzo razvija i mijenja i prirodu i društvo u cjelini. Moramo se prilagoditi promjenama, a ovaj Festival znanosti na Sveučilištu Sjever pokazuje kako je važno i najmanje što prije upoznati sa znanošću - rekao je pritom zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

U 30 gradova

Događanje koji se održava u više od 3o gradova širom Hrvatske u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja otvorio je u Varaždinu predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić.

- Koliko je važno imati znanstvenike vidjeli smo tijekom epidemije. Znanstvenici su neumorno radili na pronalasku cjepiva, kao i sprečavanju širenja zaraze, ali širenje lažnih informacija često je umanjivalo njihov rad. Danas moramo biti spremni na izazov filtriranja informacija, te procjenu koje su informacije vjerodostojne, a koje nisu. Pozdravljam ovu manifestaciju koja pridonosi borbi protiv predrasuda i neznanja, a svim građanima želi približiti znanost i ljude koji ulažu velik trud i svoje vrijeme u istraživanja koja će jednog dana promijeniti svijet - dodao je Križanić.

Do srijede predavanja i radionice odvijat će se na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, a u četvrtak i petak u Sveučilišnom centru Koprivnica. Cjelokupni program Festivala znanosti objavljen na mrežnim stranicama, te društvenim mrežama Sveučilišta Sjever.

Komentari