Višnjica na testu multikulturalnosti - oko kuća improvizirane ograde i strah kod mnogih

Objavljeno: 26.10.2015. 10:34

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:09

Na područje Višnjice od utorka pristižu autobusi s izbjeglicama, a jučer su ih stanovnici ponovno uočili oko 17:30 sati. Autobusi prolaze kroz Lepoglavu, Žarovnicu i Višnjicu, a zatim migranti pješke idu preko tzv. “zelenog puta” u Sloveniju.

Posjetili smo Višnjicu jučer u večernjim satima. Do mjesta se iz smjera Lepoglave ide kroz Žarovnicu, dok je iz smjera Varaždina bliži put kroz Donju Voću. Nakon Žarovnice, dolazimo do slabo osvijetljene ceste koja je u potpunosti okružena šumom, a saznajemo da spada pod Klenovnik.

Šuma noću izgleda pomalo sablasno, ali samo nekoliko kilometara dalje može se ugledati osvijetljena Donja Višnjica, iznad koje se nalazi crkva koju je oslikao pavlin i slikar Ivan Ranger. Premda spada pod grad Lepoglavu, Višnjica je od Lepoglave zapravo udaljena 12 kilometara, a stanovnici su poslovno orijentirani prema Ivancu koji je udaljen 15 kilometara, ali i prema Sloveniji i Austriji.

Gotovo svi stanovnici govore savršeno i hrvatski i slovenski jezik, mnogi rade u inozemstvu, a u razgovoru s njima, otkrili smo da Višnjičarci s ponosom ističu svoje marljive ljude i velik broj privatnih poduzeća koji su značajni za gospodarstvo Lepoglave. Većina tvrdi da grad ne ulaže dovoljno u ovo područje, koje se sastoji od Donje i Gornje Višnjice, najvećih mjesta, ali i Zalužja i Zlogonja prema slovenskoj granici.

Vani je mirna i hladna nedjeljna večer, nigdje nikoga. Tek u kafiću čuje se glasna glazba. Ušli smo i zatekli pun kafić i veselu atmosferu. Uspjeli smo upitati jednog stanovnika za izjavu, koji je potvrdio da voze migrante prema Zalužju te da je u subotu prošlo dvadesetak, a u nedjelju 11 autobusa. Nitko drugi nije želio razgovarati s novinarima.

Vožnjom prema granici otkrivamo da su oko nekih kuća postavljene improvizirane ograde, a saznajemo i da su građani zvali policiju jer se boje za svoju sigurnost. Također, na Facebook profilima velik broj građana piše negativne izjave, bilo da se radi o diskriminaciji ili povezivanju migranata s ISIL-om.

Dosad nije bilo informacija od MUP-a da će se i ova ruta koristiti za prelazak izbjeglica iz Sirije i ostalih zemalja, a ni postignutog dogovora sa Slovenijom. Tim povodom upitali smo glasnogovornicu PU Varaždinske, Marinu Kolarić, raspolaže li s konkretnim informacijama te dobili odgovor kako zasad nemaju nikakvih podataka. No, stanovnik koji želi ostati anoniman tvrdi da je vidio policajca za kojeg je siguran da radi u PU varaždinskoj.

Danas nam je u jutarnjim satima, glasnogovornica PU Varaždinska ponovila da i dalje nema saznanja, a takve izjave ne želi komentirati. Istodobno smo kontaktirali MUP, nadležan za imigrante i sigurnost, ali ni od njih službenog priopćenja zasad – nema. Kako bilo, činjenica je da je ovdje riječ o širem problemu, (ne)prihvaćanju i strahu stanovnika... Testu multukulturalnosti s kojim se suočava i cijela Europa.

 

Komentari