Vjernici počeli štrajk glađu ispred varaždinske katedrale

Objavljeno: 23.12.2011. 12:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca, koji već godinu dana vode bitku sa varaždinskim biskupom čijom odlukom su njihova mjesta izmještena iz Župe Varaždinske Toplice u Župu Jalžabet, odlučili su se na najradikalniji oblik prosvjeda. Počeli su štrajk glađu ispred varaždinske katedrale.

Šestero vjernika iz Jakopovca počelo je jutros štrajk glađu ispred varaždinske katedrale zbog neslaganja s dekretom biskupa Mrzljaka, kojim se mjesta Jakopovec i Kaštelanec izdvajaju iz župe Varaždinske Toplice i pripajaju župi Jalžabet.

Borba vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca s biskupom Mrzljakom počela je krajem 2010. godine, kada je biskup donio odluku o izmještanju tih mjesta u drugu župu.

Vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca odmah su se usprotivili toj odluci, jer župi Varaždinske Toplice  pripadaju od početka 16. stoljeća i nisu željeli da se prekine ta višestoljetna tradicija.

"Bit ćemo ustrajni u svojoj borbi"

Od tada su čak osam puta mirno prosvjedovali, između ostalog i ispred zagrebačke katedrale, no s obzirom da njihovi prosvjedi nisu imali učinka odlučili su se za najradikalniji oblik prosvjeda - štrajk glađu.

- Ne pristajemo na ništa drugo nego na povratak u župu Varaždinske Toplice. Biskup nas cijelo vrijeme navlači za nos, pa je tako, iako je pozivao na mirno rješenje konflikta, zabranio svim župnicima s područja varaždinske biskupije da prime djecu iz Jakopovca i Kaštelanca na vjeronauk. Našu djecu zbog toga moramo voditi sve do Zagreba da bi mogli prisustvovati katehetskoj nastavi i primiti sakramente - rekao je jedan od prosvjednika, koji je danas u 10 sati počeo štrajkati glađu ispred katedrale u Varaždinu.

On i još pet kolega kažu da ne pristaju na ništa drugo osim na povratak njihovih mjesta u župu Varaždinske Toplice, te poručuju da će biti ustrajni u štrajku glađu.

Dodajmo ovome da su vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca pisali u Vatikan, te da su dobili odgovor kojim Vatikan poziva na mirno rješenje ovog konflikta.

VIŠE O TEMI "JAKOPOVEC I KAŠTELANEC PROTIV VARAŽDINSKE BISKUPIJE":

>> Mještani Jakopovca i Kaštelanca ne žele u novu župu

>> Mještani Jakopovca zabranili župniku ulaz u crkvu

>> Do daljnjega nema misa u crkvi u Jakopovcu

>> Povijesni događaj: Vjernici prosvjedovali protiv biskupa

>> Varaždinska biskupija: Nadamo se da će razum prevladati

>> Slučaj Kaštelanec i Jakopovec: Župnik “podnio ostavku”

>> Vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca odgovaraju župniku

>> Vjernici poručili biskupu: Na naš račun živite kao lord!

>> “Dobro pripremljen scenarij, a glavni redatelj biskup”

>> Biskup: Iza prosvjeda stoji temeljno nepoznavanje Crkve

Komentari