vlatko marić

Stradalo mu je 25 članova obitelji samo zato jer su bili Židovi. Ovo je priča Vlatka iz Varaždina

Rođen 1942. godine, Marić je, kako je rekao, tijekom cijelog svog života tragao za obiteljskom povijesti i tražio vlastiti identitet, a ističe kako u Varaždinu zapravo ima još Židova, no ne žele se tako deklarirati... 
Objavljeno: 27.01.2023. 11:41

Zadnja izmjena: 27.01.2023. 11:41

Foto: Luka Šalamun

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prilikom čega su na Židovskom groblju u Varaždinu položeni vijenci, dok je Vlatko Marić, kako se predstavio, "posljednji deklarirani živi Židov u Varaždinu", tom prilikom ispričao svoju priču.

Rođen 1942. godine, Marić je, kako je rekao, tijekom cijelog svog života tragao za obiteljskom povijesti i tražio vlastiti identitet, a ističe kako u Varaždinu zapravo ima još Židova, no ne žele se tako deklarirati. 

- Poznato je da su već 1502. godine, prije 500 godina, kod popisa stanovništva u Varaždinu su popisani i Židovi. Mi se zapravo ni ne prezivamo "Marić", mi smo izvorno "Mosesi", no 1911. djed i baka morali su prijeći na prezime Marić kako bi mogli posjedovati imovinu i ući u grad - objašnjava.

Iz njegove je obitelji stradalo ukupno 25 članova iz Varaždina, a svoju je majku i sestru upoznao tek s deset godina. Njegov otac i stric, navodi, netragom su nestali 1945. godine. 

- Prvo je baka '42. otišla za Auschwitz, djed u Jasenovac, zatim i tata i 17-godišnja mama, također u Jasenovac. Odvedeni su 14. srpnja, a 19. srpnja tata je pisao Paveliću da ga pusti. Pustio ga je, no na Novu godinu '45. su njega i strica Bergera uhvatili, odvezli na željezničku stanicu i netragom su nestali. Čuveni fotograf Artur Kučar mi je rekao "Sinek, ja sam ti htio spasiti tateka. Išao sam na žandarmeriju '45., pitao za Ivu Marića, oni su samo pitali želim li i dalje fotografirati za njih". Tada je razgovor završen. Ne sjećam se ni mame ni sestre jer sam '45. završio u Zagrebu, kasnije u Crikvenici, a tek '52. je mama došla po mene i tako sam ih upoznao. Danas je dobro, zadovoljan sam, nikad u životu mi nije bilo bolje - rekao je Marić.

'Židovsko groblje je u lancima'

Gradonačelnik Neven Bosilj je prilikom obilježavanja također najavio obnovu varaždinskog Židovskog groblja, što Marića, kako je istaknuo, iznimno veseli.

- Nažalost, Židovsko je groblje stalno zaključano. Često kažem, odvedeno je 189 Židova iz Varaždina u lancima u Jasenovac, kao i u Auschwitz. Što se desilo sa Židovskim grobljem u Varaždinu? Zbog toga volim reći kako je i ono zatvoreno u lancima, nije se ništa promijenilo. Danas sam dobio podršku gradonačelnika, ja imam ključ, možete me nazvati i možemo ga zajedno posjetiti - rekao je Marić.

Komentari