Voća: Održan 16. Rešetarački susret pjesnika s učenicima

Piše: eVz / Voca.hr

Objavljeno: 22.09.2013. 17:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: www.os-akmiosica-donja-voca.skole.hr/

Učenici OŠ Andrije Kačića Miošića, Donja Voća i PŠ Antuna Gustava Matoša, Gornja Voća nastupili su na tradicionalnoj rešetaračkoj pjesničkoj manifestaciji koja okuplja pjesnike iz cijelog svijeta, a održana je po 16. puta.

Učenici ove škole već se nekoliko godina javljaju na ovaj susret prema pozivu predsjednice Međunarodnog kluba prijatelja, pjesnikinje i slikarice iz Donje Višnjice, Miljke Knežević.

Ove godine javile su se dvije mentorice Marijana Švetak i Dubravka Tuđan s ukupno 9 učeničkih ostvaraja od kojih je u zbirku uvršteno 6. Učenike su u daleke Rešetare vozili domaći vatrogasci s kojima škola ima izvrsnu suradnju a odlazak na pjesnički susret na kojem su sami krasnoslovili svoje radove bio je i prilika za upoznavanje grada Nove Gradiške.

Na susretu mlađih i starijih pjesnika recitiralo se, družilo, davalo korisne životne savjete, a ponajviše smijalo. Rešetarčani su se još jednom pokazali kao izvrsni organizatori i domaćini pa ne čudi što su svi sudionici poželjeli ponovo doći u Rešetare na jedinstvenu pjesničku manifestaciju.

Na 16. rešetaračkim susretima pjesnika okupilo se šezdeset pjesnika od kojih je 30 došlo iz 28 zemalja diljem svijeta, od Južne Afrike i Kanade, do europskih zemalja, Argentine i Australije.

Ovogodišnji pjesnički susreti bili su posvećeni tragično preminulom Luji Medvidoviću, čovjeku koji je dao velik doprinos u njihovoj afirmaciji.

Nakon ovogodišnjih susreta, koje je otvorio brodsko-posavski župan Danijel Marušić, najzadovoljniji su bili pjesnici i organizatori na čelu s Ivanom De Villom, predsjednikom KLD Rešetari. Bio je to još jedan doprinos hrvatskoj riječi i očuvanju hrvatskog jezika diljem svijeta u zemljama u kojima danas žive Hrvati, a kojima su Rešetari postali poveznica s Hrvatskom i hrvatskim jezikom.
Iza ovih pjesničkih susreta ostaju četiri nove knjige.

Promoviran je V. zbornik mladih pjesnika „Recept za sreću“. Predstavila ga je prof. Ivana Prakaturović. Domaćin je bila OŠ „Ante Starčević“ i njeni djelatnici, predvođeni ravnateljem Tihomirom Batalom, koji su još jednom bili domaćini susreta pjesnika s učenicima osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Svi učenici dobili su primjerke zbirki u kojima su objavljene njihove pjesme.

Za XVI. zbornik pjesama rešetaračkih sureta pod nazivom „Kamen i odmaci“ poslano je više od 200 radova, a objavljeno ih je 178. Zbornik je predstavio magistar Ivan Slišurić.

Zbirku pjesama Ljerke Toth Naumove iz Skopja „Nemir koji nije imao ime“ predstavila je Sanja Vulić-Vranković, doc. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a književnik Đuro Vidmarović zbirku pjesama „Matici domovini“ autorice Marije Kosović-Makić iz Sidneya.

Izvor: voca.hr

Komentari