Kratki uvid

VODIČ KROZ VINCEKOVO: Evo kamo i kada za Vincekovo 2019

Polako nam se približava još jedno Vincekovo, a tim povodom donosimo pregled dosadašnjih informacija što se tiče organizacije Vincekovih pohoda u Varaždinskom vinogorju kako bi lakše odlučili gdje možete aktivno obilježiti Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.
Objavljeno: 14.01.2019. 12:56

Zadnja izmjena: 15.01.2019. 08:39

Foto: Arhiva

Polako nam se približava još jedno Vincekovo, a tim povodom donosimo pregled dosadašnjih informacija što se tiče organizacije Vincekovih pohoda u Varaždinskom vinogorju kako bi lakše odlučili gdje možete aktivno obilježiti Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Na ovo tradicijsko druženje pozvani su družiti se svi rekreativci, planinari, ljubitelji prirode i dobre kapljice vina. Inače, proslava Svetog Vinka stari je tradicijski običaj koji se u Hrvatskoj obilježava 22. siječnja, a kojim se označava početak nove vinogradarske godine. Vincekovo je jedan od pet vinogradarskih zapovjednih blagdana, a u čast njega se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, odlaze od podruma do podruma i slave. 

Evo gdje će se sve slaviti na području naše županije:

  • Udruga vinogradara i voćara "Mejaši" Ljubešćica sve svoje članove i mještane općine Ljubešćica pozivaju i očekuju na proslavi sv. Vinka koja se održava 19. siječnja 2019. na
    ljubeškom brijegu Rudan. 
    Protokol proslave: 13 sati - prikupljanje u dvorištu iza gostionice "Europa", 13 sati - organizirani polazak od gostionice "Europa" do Rudana s kratkim stankama na postajama, 16 sati - ceremonija rezidbe vinograda, 16:30 - domjenak uz domaću kapljicu i druženje uz domaću glazbu.
  • Udruga vinogradara Pinta iz Novog Marofa u subotu 19. siječnja 2019. s početkom u 12 sati, organizira proslavu blagdana sv. Vinka "Vincekovo 2019." u Cerinama u Ključu.
    Program počinje u 12 sati ceremonijom rezidbe trsa, te blagoslovom vinograda i vinogradara koji će voditi velečasni Mario Rukelj. Nakon toga će uslijediti veselica uz glazbeni sastav "Fiškali", te uz vinski gulaš, kobasice, jeger i špek, ali, u Cerinama će i ove godine biti nezaobilazni kuburaši "Gromovi Zagorja".

  • "Vincekovo" u Klenovniku, s početkom u 14 sati. 
    Organizatori pozivaju sve mještane i prijatelje općine na obilježavanje Vincekovog kod Kapele "Sveti Vinko" u Brezovcu.
    Program: Sveta misa, a nakon posvete vinograda nastavit će se veselo druženje svih prisutnih.

  • Vinički vinogradari okupljeni u Udrugu vinogradara „VINEA“ i ove godine nastavljaju tradiciju obilježavanja blagdana „vinskih svetaca“. Vinički će vinogradari ovog puta obilježiti Vincekovo okupljanjem u obiteljskom vinogradu potpredsjednika udruge Petra Leskovara u Vinicabregu. Udruga poziva sve svoje članove kao i ostale vinogradare da se pridruže ceremonijalu prve rezidbe gorica, koji će se održati u utorak, 22. siječnja 2019. godine s početkom u 14 sati.
    Nakon službenog početka radova i blagoslova vinograda, zajedničko će se druženje svih vinogradara nastaviti od 16,30 u dvorani u zgradi Općine.

  • Udruga vinogradara Trsek Ludbreg i ove godine u siječnju priređuje programe kojim će obilježiti Vincekovo. Izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja bit će održana 25. siječnja, a prigodni program u vinogorju u Sigečaku kod kipa svetog Vinka, zaštitnika ludbreškog vinogorja održat će se u nedjelju 20. siječnja uz ceremonijal narodnog običaja obrezivanja i blagoslova grančica vinove loze. Posjetitelje očekuje prigodni program uz glazbu, vino i kuhano vino, te tradicionalne domaće zimske specijalitete i druga jela.

Komentari