tri europrojekta

Vodni resursi, autonomna vozila i 'ozelenjavanje' mobilnosti - evo u koje projekte se uključio Grad Varaždin

Provodit će se do kraja 2025. godine, bit će sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 80 posto od ukupnog proračuna pojedinog projekta u sklopu programa suradnje INTERREG za Središnju Europu u razdoblju 2021 – 2027. godina...
Objavljeno: 04.01.2023. 12:54

Zadnja izmjena: 04.01.2023. 12:54

S početkom nove godine, Grad Varaždin je uključen te je počeo s realizacijom tri nova europrojekta čiji ukupni proračuni iznose 8 milijuna eura.

Prema podacima koje je na kolegiju gradonačelnika Nevena Bosilja  predstavio Željko Bedeković, ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN, riječ je o tri projekta koji koriste skraćeno ime, odnosno akronime Maurice, Ginevra i PupUoCities. Provodit će se do kraja 2025. godine, bit će sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 80 posto od ukupnog proračuna pojedinog projekta u sklopu programa suradnje INTERREG za Središnju Europu u razdoblju 2021 – 2027. godina.

Projekt 'Maurice'

Upravljanje urbanim vodnim resursima u središnjoj Europi koji su suočeni s klimatskim promjenama Grad Varaždin će provoditi zajedno s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt okuplja ukupno 11 partnera i pet suradnika iz šest zemalja a uključeni su Italija, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Njemačka, Češka. Projekt ima za cilj povećati otpornost i kapacitet regija u Središnjoj Europi na klimatske promjene u pogledu upravljanja gradskim vodnim resursima zajedničkim razvojem rješenja za prilagodbu klimi. Ukupni proračun je 2,9 milijuna eura, a vrijednost za Grad Varaždin 51,9 tisuća eura.

Projekt 'Ginevra'

Upravljanje transformativnim inovacijama u gradovima središnje Europe: primjeri autonomnih vozila okuplja ukupno 11 partnera i tri suradnika iz sedam zemalja: Italija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Poljska. Ukupni proračun je 2,5 milijuna eura, a Grad Varaždin će ostvariti vrijednost 160 tisuća eura. Cilj projekta je povećati svijest i suradnju tijela javnog sektora i drugih dionika te poboljšati upravljanje na više razina kako bi se pripremila sigurna i građanima prilagođena implementacija autonomnih vozila u malim i srednjim gradovima Središnje Europe.

Projekt 'PopUpCities'

Olakšavanje prelaska prema aktivnim oblicima mobilnosti promjenom stava i ponašanja stanovnika u prometu korištenjem zelenih, jeftinih, taktičkih urbanističkih rješenja i participativnog procesa za oblikovanje javnog prostora surađivat će ukupno deset partnera i tri suradnika iz 7 zemalja: Italija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Poljska. Od ukupnog proračuna 2,3 milijuna eura razvojna agencija ostvarit će vrijednost 190,3 tisuće eura. Cilj projekta je omogućiti javnom sektoru i povezanim subjektima da učinkovito uključe građane i povećaju njihovu predanost zajedničkom rješavanju ekoloških problema u funkcionalnim urbanim i peri-urbanim područjima s glavnim ciljem 'ozelenjavanja' mobilnosti.

Komentari