Volim Varaždin: Novinari, policajci, noćne dame

Objavljeno: 17.07.2014. 10:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Kao profesionalni novinar sa stažom od pola stoljeća moram priznati da najsličniji posao obavljaju novinari, policajci i noćne dame koje se bave najstarijim zanatom, pučki rečeno prostitutke.

Profesije su to u kojima ne postoji stalno radno mjesto, satnica, nema neradnih  nedjelja, blagdana, susreću mnogo ljudi. I međusobno su profesije vezane,ako nigdje drugdje nađu se na ulicama,krčmama.

Na povezanost s policijom podsjetim se kada na placu sretnem danas već 93-godišnjeg prvog varaždinskog prometnog milicajca  Baju, koji je sa svojim partnerom Franjom (nažalost pokojnim), ušao u gradske legende.

Prije 50 let u Zagrebačkoj ulici Baja i Franjo jednom su zaustavili mojeg "fićeka" i iako nisu imali radar, htjeli su me kazniti zbog brze vožnje. Na moje začuđeno pitanje kak su izmjerili prebrzu vožnju, odgovorili su : "Očima!" Baja je bio poznat po tome da se naljutio ako vozač nije htio na alkotest pa je on puhao umjesto njega i "dokazao" da je vozač - alkoholiziran!

U mirovljenik Baja i u starosti zadržao je smisao za crni humor  pa se nasmije kada ga upitam kako to da ga u vrijeme sprovoda puštaju iz mrtvačnice na dva sata u šetnju gradom.

Stoljećima je Varaždin bio sjedište generalata Slavonske krajine s brojnom vojnom posadom, pa se pojavljivala prostitucija, a u pojedinim razdobljima do Drugog svjetskog rata i bordeli. Noćne dame u našem dobu, koje sam sretao kao novinar, "poslovale" su u uglavnom u vrijeme lovne sezone nudeći usluge talijanskim lovcima.

U jednom tekstu o varaždinskim noćima napisao sam razgovor s jednom od njih, lijepom Bibom. Kada je reportaža izašla, naljutila se zato što  sam napisao njen nadimak Biba po kojem je svi znaju a ne pravo ime i prezime po kojem je - nitko ne pozna! Kasnije se sretno udala u Italiji.     

Ubojice za volanom

Vozač s pedesetak prijava zbog prometnih prekršaja i totalno pijan na pješačkom prijelazu u Varaždinu naletio je i teško ozljedio dvije djevojčice.

Drugi vozač, alkoholiziran, u Rijeci na prijelazu usmrtio je dva pješaka. I jedan i drugi kada odsluže moguće(!) kazne, opet će sjesti za volan. Zašto im se doživotno ne oduzmu vozačke dozvole?

Često smo svjedoci bahatog ponašanja vozača na varaždinskim ulicama, voze prebrzo, ne staju pred pješačkim prijelazima, jure kroz žuto i crveno svijetlo. Njih je lako prepoznati i na drugim mjestima : na blagajnama i šalterima guraju se preko reda, psuju, svadljivi su, bezobrazni, umišljeni, nasilni, alkoholizirani… Takvi su i u vožnji !       

Komentari