Volim Varaždin: Pohvale varaždinskom zdravstvu

Objavljeno: 12.03.2014. 10:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Nezadovoljni stanjem u društvu često upućujemo kritike i onima koji svoj posao obavljaju savjesno, a pri tome smo posebno osjetljivi na usluge u zdravstvu.

Zbog štrajka dijela liječnika odgađani su termini naručenih pregleda i operacija pa sam s neizvjesnošću išao provjeriti dogovorenu godišnju kontrolu na varaždinskoj Urologiji. Nakon pregleda u ožujku prošle godine dobio sam termin nove kontrole za 4. ožujka 2014. u 9:30 sati. Da ne idem uzalud po laboratorijske nalaze, nazvao sam urološki odjel i saznao da mogu doći u zakazano vrijeme. I pregled je bez minute čekanja obavljen.

Odjel za urološke bolesti varaždinske Opće bolnice utemeljio je 1971. godine i vodio vrhunski hrvatski urolog, legendarni Varaždinac, prim.dr.Predrag Grims. Odjel je prihvaćao pacijente iz cijele sjerozapadne Hrvatske. Inače, prva urološka ambulanta u gradu otvorena je 1958. godine, a 1966. na Kirurškom odjelu počeo je radom Odsjek za urologiju. Sve do prije dvadesetak dana Urologija je radila u staroj zgradi kirurgije, sada je preseljena u prizemlje Ginekologije.

Spomenimo i da je Varaždin prvu opću bolnicu dobio 16. kolovoza 1859.godine, osnovalo ju je društvo "Varaždinska dobročinstva složnost". Bolnica je bila u Trenkovoj ulici, imala 15 do 20 postelja, a o bolesnicima su se brinuli bolničar i bolničarka te liječnik i kirurg.  

"Proljetni dan"

Za razliku od prošlogodišnjeg sniježnog i hladnog ožujka, u sljedećih dvadesetak varaždinskih ožujskih dana prema prognozama meteorologa bit će ugodno proljetno vrijeme s dnevnim temperaturama do 15 stupnjeva. Bude li tako onda će ovogodišnji ožujak znatno premašiti prosjek koji iznosi 4,37 Celzija. Karaktestika trećeg mjeseca je najmanja količina padalina u godini.

Ožujak je prvi mjesec proljeća koje je oduvijek nadahnjivalo pjesnike pa i najpoznatijeg varaždinskog lirika Zvonka Milkovića (1888-1978). U zbirci "Pjesme samotnika" (120 str.) tiskanoj 2004. godine objavljeno je više od stotinu pjesama, mnoge posvećene proljeću. U "Proljetnoj noći" pjeva :"Noćas bijela bajka mjesečine bdije/ Savinutim starim ulicama grada./ Slapove srebra po baštama lije/ Golubi se ljube na vrhu fasada….." U najkraćoj pjesmi "Proljetni dan" Milković slika stihovima : "Cvijeta cvijet;/ Cvijet do cvijeta/ U maloj ulici /Voćka do voćke,/ Bijela točkica do točke".

Komentari