Volim Varaždin: VTC – privatni interes iznad građana

Objavljeno: 21.08.2014. 18:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Najviša i kvadraturom najveća zgrada u gradu – VTC Stanoing - koja godinama stoji nedovršena, zbog stečaja firme uskoro će na prodaju pa ako imate stotine milijuna kuna, evo prigode postati gazdom nesuđenog Varaždinskog trgovačkog centra.

"Slučaj VTC" od početka je priča o bahatosti lokalnih vlastodržaca koji su interes i zaradu investitora stavili iznad interesa grada i građana.

Kada su 2007. godine počeli radovi na gradnji 12-etažne zgrade poslovno-stambenog centra Stanoing unutar slobodnog prostora između višekatnica na brojevima 53, 55, 57 Zagrebačke ulice te Supilove, stotine stanara i vlasnika stanova pobunilo se, protestiralo, tražilo zabranu gradnje. Postavljali su pitanje, kao i mnogi Varaždinci, kako je moguće da se uz dovršeni kompleks zgrada ugurava nova gradnja objekta neprimjerene veličine, tko je dao lokacijsku i građevinsku dozvolu, proširio dotadašnji detaljni urbanistički plan.

Prosvjedi su bili uzaludni, stanari su ostali bez parkirališta za vozila, djeca bez slobodnog prostora za igru, građevinski strojevi neumorno su radili i - "rugoba", kako su je nazvali, rasla je i narasla visoko. Ali tada je uslijedio poznati krah "Stanoinga", sve je stalo i zbog stečaja čeka se daljnja sudbina, novi vlasnik.

Svima je jasno kako je podignuti VTC estetski, funkcionalno i lokacijski teški promašaj, ali i da se ne može rušiti, preskupa je to građevina. Trebat će mnogo novaca i pameti da se objekat privede upotrebi, ublaže posljedice gluposti investitora i njihovih pokrovitelja.

Postoje li dozvole konzervatora?

Novinaru je neugodno kada više puta upućuje isto pitanja na iste adrese, a odgovora nema. Tako na upit postoje li dozvole konzervatora za gradnju hotela "Park" s 4 zvjezdice u Habdelićevoj ulici, u zaštićenoj povijesnoj jezgri Varaždina, svi šute – konzervatori, povjesničari, muzealci, Zavod HAZU, Povijesni arhiv, a o oštećivanju gradskog parka šute i zaštitari okoliša. Zar je zaista sve po propisima?

Napominjem, ljude koji vode "Gastrocom" desetljećima poznajem, veoma ih cijenim jer su znanjem i radom podigli na visoku razinu varaždinsko ugostiteljstvo i čestitam im što su za investiciju dobili 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Međutim, čudim što su odlučili graditi hotel - gdje mu po svemu sudeći nije mjesto – u zaštićenoj povijesnoj jezgri, najvrijednijem kulturno-arhitektonskom dijelu Varaždina. S dozvolom ili bez.

Komentari