općina cestica

Foto - Volonteri projekta čiji je cilj inkluzija svih osoba u posjetu Italiji

Objavljeno: 20.11.2023. 13:30

Zadnja izmjena: 20.11.2023. 13:43

Projekt Green-in, fokusiran na inkluziju svih osoba i održiv razvoj, još uvijek traje u punom jeku, a u talijansku općinu Cavriago zaputili su se volonteri udruge ŽiR i njena predsjednica, Irena Jamnik, upoznavši se s različitim organizacijama koje pružaju pomoć osobama s invaliditetom.

Volonteri su tijekom vikenda, 10. i 11. studenog, posjetili više lokacija na kojima se pruža smještaj i aktivnosti osobama s invaliditetom. Prvi dan nakon puta bio je osmišljen za odlazak u apartmanski kompleks namijenjen boravku šest osoba s invaliditetom zajedno s edukatorima ili volonterima. Korisnici tamo borave dva do tri dana tjedno, odvojeno od obitelji kako bi stekli samostalnost te proveli vrijeme sa stručnim osobama. Na temelju dosadašnjih iskustava, edukatori su naglasili zadovoljstvo korisnika projektom, a pojedini žele provoditi i više vremena u kompleksu.

Subota je bila rezervirana za posjet kući predvođenoj edukatorima, volonterima i časnim sestrama za brigu o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Riječ je o ustanovi koja je dio krovne organizacije Casa della carita (Kuća milosrđa) iz Milana, a originalno potječe iz Madagaskara. Zaposlenici i volonteri svakodnevno zbrinjavaju svoje stalne korisnike, pružajući im besplatne obroke, zdravstvenu skrb, smještaj i utjehu.

Nakon posjeta Kući milosrđa, volonteri su se zaputili u organizaciju L'Olmo u sklopu koje se provodi dnevni centar za osobe s invaliditetom. Posjetivši navedene lokacije, volonteri udruge ŽiR bili su oduševljeni radom i predanošću talijanskih organizacija.

Komentari