pametne vage

Vrijednom donacijom pčelarima Općina Maruševec prigodno obilježila Svjetski dan pčela

Objavljeno: 21.05.2022. 08:41

Zadnja izmjena: 21.05.2022. 08:43

I nakon četiri vrlo loše pčelarske godine u nizu zbog nepovoljnog vremena, Općina Maruševec nastavlja pomagati pčelarima sa svojeg područja, čija ljubav prema pčelama i volja za izdvajanjem nemalih novčanih sredstava za prehranu – održava pčele na životu.

Uz redovitu godišnju podršku za aktivnosti Pčelarske udruge Čmalico čiji su članovi pčelari s njezinog područja, Općina Maruševec dodatno ove godine, kao i prošle, nastavlja s pomaganjem pčelarima. Tako je ove godine sa 3 tisuće kuna financirala nabavku pametne pčelarske vage koju su u društvu načelnika Marija Klapše postavili Milan Vukovski i Mihalj Car, članovi Udruge Čmalico iz Bednje, kod pčelinjaka Marijane i Karla Posavca u Koškovcu.

Pametna pčelarska vaga od danas u Koškovcu prati stanje u košnicama; mjeri težinu dnevnog unosa meda, temperature, relativnu vlažnost, napon baterije te jačinu GSM signala putem kojeg javlja navedene vrijednosti članovima Udruge koji ih javno objavljuju na svojim internetskim stranicama www.pu-cmalico.hr/motrenje-medenja. Objavljene vrijednosti uvelike koriste pčelarima kod nadzora košnica, proizvodnje meda, kao i ostalih aktivnosti pčela te njihovog zdravstvenog stanja.

-Prošlogodišnjom nabavkom i podjelom šećerno-mednih pogača te samog šećera pčelarima željeli smo spasiti pčele od pomora, što je bio rezultat gladi pčela zbog propale proljetne paše i vremenskih neprilika. Želimo pčelarima ove godine bolje vremenske uvjete stoga smo u tom cilju u suradnji s Udrugom Čmalico nabavili pametnu vagu koja će pčelarima pomoći kod motrenja medenja najvažnijih živih bića u našem ekosustavu, rekao je prilikom postavljanja pametne vage u Koškovcu načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, najavivši početak sadnje medonosnih stabala na području Općine.

Tajnik Pčelarske udruge Čmalico Milan Vukovski pohvalio je ulaganja koje Općina Maruševec unazad nekoliko godina realizira kao pomoć pčelarima sa svog područja, kao i sve općine i gradovi u ovom dijelu Varaždinske županije. Postavljanjem pametne vage u Koškovcu, članovi Udruge Čmalico prate ponašanje pčela u košnicama na čitavom području bivše općine Ivanec što je ključ za stvaranje jakog i zdravog pčelinjeg društva koje doprinosi znatnom povećanju prinosa meda, kao i uspješnoj borbi protiv bolesti i grabeži.

Komentari