klenovnik

Foto - 'Mali milijun' proštenjara pri sv. Vuku, kapelici staroj 500 godina

Objavljeno: 11.04.2023. 13:36

Zadnja izmjena: 11.04.2023. 13:36

Prekrasno proljetno vrijeme i državni praznik na Uskrsni ponedjeljak potaknuli su više od 1.000 hodočasnika, planinara i ljubitelja druženja na sudjelovanje na ovogodišnjem tradicionalnom proštenju pri sv. Vuku (Wolfgangu) u Vukovoju ponad Klenovnika.

Već od jutarnjih sati skupine pješaka uspinjale su se prema "Bolhniku", uživajući u rascvjetaloj prirodi, predivnom pogledu prema obližnjoj Ivanščici i udaljenom Varaždinu s rijekom Dravom, a zatim su krenuli i brojni automobili prema privremenim parkiralištima na njivama i livadama podno kapele. U jednom su trenutku pješaci hodočasnici i motorizirani "vozočasnici" gotovo spojili cestu od središta Klenovnika do kapele sv. Vuka u Vukovoju, koja se nalazi na 475 metara nadmorske visine. Brojne registracijske oznake automobila pokazale su da na to najposjećenije hodočasničko odredište u ivanečkom kraju dolaze vjernici iz Međimurja, Podravine, Zagreba, Karlovca i susjedne Slovenije.

Misno slavlje ispred kapele sv. Vuka, čiji je cintor bio ispunjen hodočasnicima svih životnih dobi, predvodio je domaći sin na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji mons. Nedjeljko Pintarić u koncelebraciji s četvoricom svećenika: župnikom Župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku vlč. Josipom Jagarčecom, župnikom Župe sv. Leonarda u Goričanu vlč, Josipom Drvoderićem, župnikom Župe sv. Martina biskupa u Donjoj Voći vlč. Pavlom Mesarićem i domaćim sinom - župnikom Župe Sedam Žalosti BDM i Sv. Križa u Kotoribi.

Uvodeći u misno slavlje mons. Pintarić je svima zaželio blagoslovljen Uskrs i sve darove uskrslog Isusa Krista, koji i današnje naraštaje vjernika poziva da u tom jedinstvenom događaju ljudske povijesti pronalaze nadahnuće za svoj život i izgradnju boljega svijeta. - Svjedočanstvo takve vjere je i ova kapela sv. Vuka, koja je ovdje od 1508. godine, a da je stoljećima bila hodočasničko odredište svjedoče zapisi kanonskih vizitacija koje bilježe da se 1676. godine nalazio Božji grob s mnogo figura. Na tom se mjestu, iza glavnog oltara, i danas nalazi zazidana niša, a istrošena i udubljena kamena stepenica na prilazu prema oltaru svjedoči kako su tu tisuće i tisuće hodočasnika dolazili slaviti otajstva muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, rekao je nadalje predvoditelj misnoga slavlja mons. Pintarić, pozvavši okupljene da se priznaju grešnima i u kajanju zamole Uskrslog Gospodina za mir i čistoću svoga srca.

Liturgijsko pjevanje predvodio je klenovnički župni zbor uz orguljsku pratnju mlade orguljašice Dore Šoštarek, a uskrsne napjeve zdušno su pjevali i hodočasnici iz susjedne Voće, Višnjice, Kamenice… Poticajnu uskrsnu propovijed nazočnima je uputio vlč. Drvoderić, potaknuvši ih na razmišljanje o događaju Isusova uskrsnuća na temelju svetopisamskih tekstova. Smrt je tek jedna kratka dionica na putu života, rekao je propovjednik Drvoderić ukazujući na vrijednost vječnog života, koji se izgrađuje već i na zemlji vjerom, poštenjem, mirom, istinom i brigom za bližnjega.

Komentari