LIJEČNIČKI PREGLEDI SPORTAŠA

Za liječničke preglede sportaša godišnje se utroši oko milijun kuna, a nitko nije zadovoljan!

Objavljeno: 21.10.2018. 10:58

Zadnja izmjena: 21.10.2018. 14:15

Foto: Viktor Hranić

Liječnički pregledi za sportaše već duže vrijeme izaziva rasprave među sportašima ali i među roditeljima djece, koja obavljaju te propisane liječničke preglede za bavljenje sportom. Roditelji i sportaši nezadovoljni su opsegom pregleda koji je nerijetko samo „vizualan“, zatim rasporedom jer postoje samo tri licencirana liječnika na području Varaždinske županije ali i opremom ordinacija gdje se provode pregledi. 

Za liječničke preglede odvajaju se na godišnjoj razini značajni iznosi. Ove godine je Zajednica sportskih udruga grada Varaždina potrošila 200.000 kn za liječničke preglede a za sljedeću predviđaju utrošiti 250.000 kn. To je dostatno za jedan pregled godišnje a sportaši trebaju dva pregleda godišnje, jer jedan traje šest mjeseci. Drugi pregled plaćaju sportaši, odnosno njihovi roditelji. Godišnje se u Varaždinu tako potroši oko pola milijuna kuna godišnje za liječničke preglede sportaša, a kada se tome dodaju i sportaši iz Varaždinske županije iznos se penje na skoro milijun kuna.

Patrik Koščak, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina upoznat je s tim problemom.

Koji su osnovni problemi u vezi liječničkih pregleda sportaša u Varaždinu ali i na nacionalnom nivou? 

- Prvi problem je što nema dovoljno liječnika koji su specijalizirali medicinu sporta ili medicinu sporta i rada. U Varaždinu i Varaždinskoj županiji to još funkcionira jer imamo tri liječnika koji to mogu obavljati. Drugi problem je to što Zakon ne propisuje opseg pregleda. Pravilnik koji to propisuje trebao je biti donešen 2007. godine ali nije donešen do danas. Tako se pregledi jako razlikuju od sredine do sredine. Negdje su samo "vizualni" pregledi a negdje su kompleksniji. Kod nas su dogovoreni pregledi kod dr. Rogine a opseg pregleda je negdje u sredini. U Vukovaru gdje uopće nemate doktora sportske medicine dolazi liječnik iz Osijeka i provodi pregled za 80 kn i pregled je „vizualan“ i nema vađenja krvi, nema ergometrije ni drugo. Postoji veliko šarenilo koje treba riješiti na državnoj razini. To pitanje sve svi boje otvoriti i stavljaju ga stalno sa strane. Sportaši se snalaze kako znaju i umiju.

Koji se još problemi javljaju u vezi liječničkih pregleda za sportaše?

- Problem su uvijek i financije. Treba imati uvjetan prostor i opremljen laboratorij. Mi bi smo mogli unaprijediti preglede da u dogovoru s jednim liječnikom definiramo kako bi trebao izgledati pregled i odrediti cijenu. Ako bi to bilo dobro možda bi nas neki kopirali i tada bi se možda riješilo i na državnoj razini. U ovom trenutku možda se neko može uključiti i dati prostor i laboratorije za tu namjenu, neki dom zdravlja možda ili neki privatnik pa da usluga bude kvalitetnija i dostupnija.

Što se može napraviti u ovom trenutku da se unaprijede liječnički pregledi za sportaše i svi budu zadovoljniji?

- Pregovarali smo već s nekoliko liječnika, razgovarali smo i s Tomislavom Vrbnjakom. Možda on može nekoga dovesti tko bi bio na raspolaganju i plaćen da odrađuje takav posao na višoj razini. Kao najbrže rješenje vidim da se netko sa strane uključi te osigura prostor i liječnika, kao privatno ulaganje. Ako se u cijelu priču uključe i sportaši iz Varaždinske županije onda smo još jači. Onda je to još više sportaša i ukupan iznos je značajniji i možda privlačniji za ulazak u taj posao. 

 

Komentari