Za neprijavljenu vikendicu kazna i do 25 tisuća kuna

Objavljeno: 09.03.2011. 13:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: destinacije.com

Sve one objekte koje građani do 31. ožujka ne budu prijavili djelatnici ivanečkih gradskih službi sami će za terenskog obilaska izmjeriti i evidentirati

IVANEC - Iako je poznato da se na administrativnom gradskom području Ivanca nalazi više od 3000 objekata od kojih je većina u statusu kuća za odmor i klijeti, mnoge od njih još uvijek „bježe“ evidenciji ivanečkih gradskih službi.

Razlog tomu je što ih građani nerado prijavljuju, želeći tako izbjeći zakonskoj obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor, a gradska blagajna stoga ostaje uskraćena za prihode koji joj po zakonu pripadaju. K tomu, uzrok mnogih nesporazuma je i to što mnogi vlasnici tvrde da svoje objekte ne koriste za odmor, već isključivo kao spremište za alat i opremu.

No, bilo kako bilo, građani koji do kraja ovog mjeseca ne budu prijavili svoje kuće za odmor mogli bi ubuduće imati ozbiljnih problema.

Do 31. ožujka krajnji je zakonski rok do kojeg mogu prijaviti svoje objekte. U protivnom, prijete im visoke novčane kazne propisane Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, a kreću se od 500 do čak 25.000 kuna!

Upozorava na to i dipl. ing. Stjepan Vincek, gradski savjetnik za komunalno gospodarstvo:

– Poznato je da je osnovnim zakonom određeno da se visina poreza na kuće za odmor kreće od pet do 15 kuna po četvornom metru. Ivanec je po visini toga poreza u donjem dijelu tablice jer je odlukom o gradskim porezima propisan porez od sedam kuna po četvornom metru. Napominjem da se porez plaća samo za korisnu površinu objekta, a plaćanju ne podliježu kuće koje se zbog starosti, trošnosti ili drugih razloga ne mogu koristiti – ističe Stjepan Vincek i dodaje da se pod kućom za odmor smatra svaka zgrada ili dio zgrade koji se koristi povremeno ili sezonski.

Kako se vlasnici koji dosad gradskim službama nisu prijavili svoje objekte ne bi našli u neugodnoj situaciji, iz Grada pozivaju sve takve da to kraja ožujka upravnom odjelu dostave podatke o svojim kućama za odmor i njihovoj korisnoj površini.

Ažuriranje takvih objekata u gradskim se službama i inače obavlja kontinuirano, pri čemu komunalni redar za boravka na terenu sam evidentira neprijavljene objekte. Dosad ih je tako izmjerio većinu na području Lovrečana, Škriljevca i Cerja, a njihova evidencija nastavlja se i dalje, na cijelom gradskom području.

Sve kuće za odmor koje vlasnici ne budu prijavili, a nisu u gradskoj evidenciji, sami će izmjeriti i registrirati djelatnici gradskih službi.

Agencija VLM

Komentari