LAG SJEVEROZAPAD

Za sedam projekata više od 650 tisuća kuna bespovratnih sredstava

Objavljeno: 27.05.2020. 19:27

Zadnja izmjena: 27.05.2020. 19:32

Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad će na natječaju za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, velikim poljoprivrednim proizvođačima na svom području dodijeliti više od 650 tisuća kuna bespovratnih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.
- Nakon raspisanog natječaja za male poljoprivredne proizvođače, na kojem smo financirali 22 projekta ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad je raspisala i natječaj za velike poljoprivrednike, na kojem će financirati 7 projekata. Zadovoljni smo brojem pristiglih prijava i sa sigurnošću mogu reći da će LAG Sjeverozapad uspješno podijeliti sav europski novac iz Programa za ruralni razvoj koji nam je bio na raspolaganju. Evaluacija pristiglih projekata je pri samom kraju pa poljoprivrednici koji su svoje projekte prijavili na ovaj LAG natječaj odluke o odabiru projekta mogu očekivati krajem lipnja - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.


Ovaj je natječaj LAG-a Sjeverozapad iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjen je velikim poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivednika s područja ovoga LAG-a, čija je ekonomska vrijednost veća od 8.000 eura, a prijavitelji mogu ostvariti potporu od 5.000 do 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, uz intenzitet potpore do 50 posto prihvatljivih troškova projekta.


Novac za veću učinkovitost i povećanje konkurentnosti 


Bespovratna sredstva korisnicima će biti dodijeljena za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, koja uključuje i zaštitu okoliša te prilagodbu klimatskim promjenama, te kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i poboljšala kvaliteta poljoprivredne proizvodnje na području Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.
- Interes prijavitelja je i za ovaj natječaj LAG-a bio vrlo dobar, tako da ćemo moći za financiranje odabrati doista vrlo kvalitetne projekte. Najveći dio prijavljenih projekata odnosi se na modernizaciju poljoprivredne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, posebice na kupnju nove poljoprivredne mehanizacije te na ulaganja u novu infrastrukturu vezanu uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kakva su primjerice, ulaganje u nove skladišne prostore za poljoprivredne proizvode. Nažalost, zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, dinamika provedbe natječaja je bila usporena posljednja dva mjeseca, tako da ćemo cijeli proces okončati do kraja lipnja, rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer LAG-a Sjeverozapad.

U ruralni razvoj LAG je uložio više od 7 milijuna kuna

Kriteriji za dodjelu sredstava na ovom natječaju bili su slični onima na nacionalnoj razini za provedbu ovoga tipa operacija, no, za razliku od natječaja za Tip operacije 6.3., ovaj je natječaj namijenjen isključivo za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pri čemu su posebno valorizirani mladi poljoprivredni proizvođači te oni koji proizvode zaštićene poljoprivredne proizvode i proizvode s oznakom izvornosti. 
- Naš LAG je na svom području u poljoprivredu i ruralni razvoj uložio više od 7 milijuna kuna i to samo u posljednje dvije godine. Ovim ulaganjima smo pomogli i podržali poljoprivrednu proizvodnju na našem području, čime je povećana i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i unaprijeđena temeljna usluga na ruralnom području. I po ovim ostvarenim rezultatima naš je LAG jedan od najboljih i najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj, naglasio je Škvarić. 

Komentari