POŽAR TRAJAO 3 DANA..

ZA SVE JE KRIVA ZUBOBOLJA: Prije 242 godine Jakov Vrček je zapalio Varaždin i promijenio povijest našeg kraja...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.04.2018. 11:32

Zadnja izmjena: 25.04.2018. 11:32

Foto: Arhiva

Prije točno 242 godina veliki požar poharao je tadašnji glavni grad Hrvatske - Varaždin. Nakon požara ban i kraljevsko vijeće sele u Zagreb, a Varaždin se dugo nije oporavio...

Prema legendi, Jakov Verček trebao je dana 25. travnja 1776. godine na gradskom imanju gasiti vapno u ulici Dugi konec. Bolio ga je zub pa je pušenjem pokušavao ublažiti bol. Imanje je bilo prostrano, s gospodskim zgradama, sjenicama, stogovima slame, svinjcima. Verček je tražio posudu kojom će donositi vodu za gašenje vapna. Našao je posudu u kojoj je inače donošena hrana za svinje. Kad je jedna krmača vidjela kmeta kako nosi njezin “škaf”, odmah je potrčala prema njemu. Verček se prepao i počeo bježati. Krmača ga je dostigla i odbacila u kup slame, a kako je Verček u ustima imao zapaljenu cigaretu, nije dugo trebalo da se slama zapali.

Vatra se ubrzo proširila na sve stogove slame i sijena, te na gospodarske drvene zgrade varoškog imanja. Odmah nakon strašnog požara koji je u sljedeća tri dana uništio cijeli grad, kraljica Marija Terezija pomaže grad oslobođenjima od poreza na tri godine, te zajmom od 20.000 forinti.

Gradsko poglavarstvo okupilo je brzo tesare i zidare iz cijelog kraja koji su brzo prionuli na posao obnove kuća. Ali požar nije bilo jedino zlo koje je zadesilo Varaždin tih dana. Samo dva mjeseca nakon požara, na još spaljeni grad koji se tek počeo obnavljati, sručio se žestok orkan koji je potrajao dva dana i nanovo uništio i ono malo što se u to vrijeme već nanovo izgradilo.

U spomen na ovaj znameniti događaj, u Sračincu je podignut jedinstveni spomenik - reljef kojim se evocira sjećanje na katastrofalni požar koji je potpuno izmijenio povijest ovoga kraja.

 

 

Komentari