prvi put poznati detalji

Kupalište, vulkan, auto-kamp... Turistička ponuda županije pred velikom preozbrazbom

Dio projekata predstavljenih ovaj tjedan odnosi se na razvoj turizma i očuvanje kulturne baštine. Donosimo detalje o dosad manje poznatim projektima...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.01.2023. 08:08

Zadnja izmjena: 22.01.2023. 08:52

U četvrtak se održalo predstavljanje Nacrta plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji sadrži ukupno 50 projekata širom Varaždinske županije, koji sveukupno vrijede 350 milijuna eura.

Od digitalnih tehnologija, vulkana Gaveznice, Erike vunastog nosoroga, špilje Vindije, arheološkog parka Gomile, preko crkava, kurija, dvoraca - svi ovi projekti nalaze se na području Varaždinske županije, a dio njih odnosi se na razvoj turizma i očuvanje kulturne baštine. U nastavku donosimo detalje o dosad manje poznatim projektima...

Kamp i kupalište Cestica

Projekti ulaganja u turističku infrastrukturu na području Općine Cestica obuhvaćaju izgradnju kupališta i izgradnju kampa. Navedena ulaganja obuhvaćaju izgradnju smještajnih kapaciteta (autokamp, mobilne kućice), popratne infrastrukture, sportskih terena i ostalih sadržaja za sportsko rekreativne aktivnosti, te izgradnju kupališta, restorana i popratne infrastrukture s ciljem razvoja turističkog proizvoda te jačanje turističke ponude Varaždinske županije

- Projekt ima građevinsku dozvolu, svu potrebnu dokumentaciju i izvadbene projekte i trenutno se priprema na natječaj Ministarstva turizma koji traje do 7.veljače. Vrijednost projekta je 6,5 milijuna eura, a ako prođemo na natječaju onda slijedi izbor izvođača i očekujemo da bi do kraja 2025.projekt trebao biti realizirani - rekao nam je načelmnik Mirko Korotaj.

Prezentacijski centar Gaveznica - Kameni vrh

Ovaj projekt između ostalog obuhvaća izgradnju i uređenje centra i popratne posjetiteljske infrastrukture, prezentaciju geološkog spomenika prirode, interpretaciju geološke povijesti Hrvatskog Zagorja, vulkanizma i nastanka poludragog kamena ahata.Centar će biti opremljen najmodernijom tehnologijom. Teme koje će biti prezentirane bit će vezane za vulkanizam, minerologiju, geologiju, a dio postava za ekološku mrežu. Rok za prijavu projekta uređenja Centra za posjetitelje Gaveznica, na neki od natječaja, je 2024. godina

Arheološko-paleontološki park Ludbreg

Između ostalog projekt obuhvaća multimedijalni interpretacijski centar naziva „Kuća rijeke Bednje“ koja će Ujedno će centar biti i svojevrsni info-punkt za ostalu turističku ponudu područja Turističke zajednice područja Centar svijeta. Interpretacijski centar "Kuća rijeke Bednje" je centar koji ima za cilj prezentirati izvanrednu prirodu, prirodnu i kulturnu baštinu ovog područja. Centar će prezentirati rijeku Bednju, priobalno područje izvanredne, rijetke i ugrožene flore i faune vezane uz rijeku. Prema informacijama iz Grada Ludbreg, projekt je trenutno u fazi pripreme za prijavi na natječaj iz fondova Europske unije.

Izgradnja etno sela u Trakošćanu - autokamp

Za potpuni doživaljaj Trakošćana, u podnožju dvorca predviđen je projekt etno sela, prostor na kojem će se prezentirati autohtona arhitektura, lokalna gastronomija i bogata kultura bednjanskog kraja.Etno selo sastoji se od šest kućica zidanih u stilu autohtone arhitekture, bednjanske hiže, sa ožbukanim prizemljem, drvenim tavanom i krovom od sijena.  Dvije kućice namijenjene su za prodaju suvenira dok su ostale četiri namijenjene gastro ponudi te imaju uređene terase sa stolovima za posluživanje hrane. 

Tematski zabavni park na lokaciji Banjščina

Planira se otvaranje nove turističke točke kroz izgradnju zabavnog parka na području Općine Gornji Kneginec. Master plan je, prema informacijama načelnika Gorana Kaniškog napravljen, izmijenjen je i prostorni plan, ali se čeka izlazak vojske. 

- Trenutno vojska još nije izašla, ali je uvršten kao projekt. Teško je reći kada će izaći vojska i mi tu informaciju nemamo. Projekt je spreman za kandidiranje, ali to nije moguće sve dok oni ne napuste lokaciju - rekao je Kaniški.

Projekt obuhvaća izradu razvojnog masterplana, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odabir investitora/partnera, izradu projektne dokumentacije i ishođenje dozvola te izgradnju građevine.

Komentari