Zagorski puran prvi dobio oznaku zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 26.02.2012. 15:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: svijet-ljubimaca.com

Zagorski puran prvi je proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je u Republici Hrvatskoj dobio ‘Oznaku zemljopisnog podrijetla’, a o njegovoj  vrijednosti, mogućnostima plasmana kao ekskluzivnog proizvoda i objedinjavanju njegove prodaje i plasmana govorilo se u petak na prigodnoj prezentaciji na Vuglec bregu kod Krapine.

Riječ je o oznaci kojom se zaštićuju autohtoni proizvodi specifični za određeno zemljopisno područje s posebnim prehrambenim svojstvima i kvalitetom , piše varazdinska-zupanija.hr

Projekt njegove zaštite ostvaren je u zajedničkoj suradnji Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

>>I „Purek z Bednje“ u projektu promocije autohtonog purana

Prvi je to primjer projekta takve vrste u Hrvatskoj na kojem više županija, udruga i zadruga aktivno surađuje na istom cilju, odnosno zaštiti jednog od prepoznatljivih obilježja šireg područja sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Župan Predrag Štromar čestitao je svima koji su sudjelovali u projektu zaštite ovog visokovrijednog nutricionističkog proizvoda, od predstavnika zadruge pa do struke.

- Ipak, posebno bih zahvalio svim onim gospodarstvima koja su i prije ove zaštite uzgajale zagorskog purana, od njega živjele, ali možda ne toliko dobro koliko bi sad mogle. Voditelji zadruga rade odličan posao, a na nama političarima je da tražimo tržišta i reklamiramo proizvod, otkupljujemo dio proizvoda te širimo broj potrošača u općinama, gradovima, županijama i državi – kazao je Štromar.

Inače, puran se uzgaja na širem području Hrvatskog Zagorja još od 16. stoljeća, odnosno od samih početaka suvremenog udomaćivanja ove vrste, no vremenom se, obzirom na specifične uvjete uzgoja i korištenja, stvorila izvorna pasmina - zagorski puran.

Zagorski puran izvorna je hrvatska pasmina purana nastala stoljetnim tradicijskim uzgojem, na širem području Hrvatskog zagorja, pod vrlo malim selekcijskim utjecajem čovjeka.

Ovom je zaštitom zagorski puran sada, kao visoko vrijedan proizvod, postao vrlo važna karika u prepoznatljivosti zemlje i regije, pri čemu se zaštitio ugled i kvaliteta na tradicijski način uzgojenog zagorskog purana. 

- Objedinjavanjem proizvodnje, formiranjem središnjeg prodajnog i distributivnog centra s klaonicom i pratećim kapacitetima, zagorski puran ima šanse postati ekskluzivni izvozni proizvod – rekao je Krunoslav Blaži, upravitelj PZ „Puran bednjanskoga kraja

Istaknuo je  kako bednjanska Poljoprivredna zadruga kilogram mesa očišćena purana otkupljuje po cijeni od 45 do 50 kuna, a purice od 50 do 55 kuna.

Komentari