Bloombar Garden&Kitchen

FOTO: Poduzetnica razočarana Varaždinom: 'Najam plaćam više jer sam Zagrepčanka, a poručili mi i neka iselim ako mi ne paše

Karmen Horvat - Folnegović zagrebačka je poduzetnica i vlasnica simpatičnog dućana Bloombar Garden&Kitchen u varaždinskoj Školskoj ulici 2 koja je u Varaždin došla s puno optimizma da otvori dućan kakav još ne postoji ovdje, no sudeći prema njezinim riječima i mukama s kakvima se u posljednje vrijeme suočava, optimizam ju je napustio
Objavljeno: 11.09.2018. 10:52

Zadnja izmjena: 11.09.2018. 10:56

Foto: Mirela Horvat

Karmen Horvat - Folnegović zagrebačka je poduzetnica i vlasnica simpatičnog dućana Bloombar Garden&Kitchen u varaždinskoj Školskoj ulici 2 koja je u Varaždin došla s puno optimizma da otvori dućan kakav još ne postoji ovdje, no sudeći prema njezinim riječima i mukama s kakvima se u posljednje vrijeme suočava, optimizam ju je napustio i razmišlja da se vrati u Zagreb, jer kaže kako ovako nešto u Zagrebu nikada nije doživjela. 

Karmen je vlasnica dućana, koji nudi različite začine, lončanice, posuđe i kuhinjske alate od renomiranih stranih proizvođača za vrhunske kuhare, ali i za sve one koji vole kuhati. Već 10 godina bavi se gastronomijom te opremom restorana i hotela, a budući da je u tom periodu najmanje surađivala s varaždinskim restoranima, odlučila je posao pokrenuti i ovdje. Kaže kako je ispočetka izgledalo da će to dobro krenuti, no s vremenom se pokazalo da su Varaždinci dosta zatvoreni za novosti, ali to je manji problem u odnosu na sve ostalo što ju sprječava da se održi ovdje. 

'Veća cijena najma jer sam iz Zagreba'

Svoj dućan uselila je u prosincu 2017. godine u Varteksovu zgradu u Školskoj ulici 2. Kako ističe, prostor je pun vlage, nemaju toplu vodu, u zimi su bili 3 tjedna bez vode koja se smrznula, a wc je ispod svih standarda i taj prostor mjesečno plaća 4500 kuna, dok prostor ispred ulaza u dućan plaća 678 kuna kvartalno.

- Kada sam otvorila dućan, došli su mi iz Komunalnog poduzeća i budući da sam iz Zagreba i firma je bila registrirana u Zagrebu, odredili su mi cijenu najma vanjskog prostora koja je bila veća u odnosu na cijenu koju su mi odredili kada sam firmu registrirala u Varaždinu. To je bio prvi šok jer je cijena najma prostora u Zagrebu ista, bez obzira od kuda dolazite. Apsurdno mi je i to što veći prostor u centru Zagreba plaćam manje nego ovdje i ukoliko se cijena najma ne smanji, vratit ću se u Zagreb. 

'Ako Vam ne odgovara, iselite se'

No, prave muke za ovu poduzetnicu uslijedile su nedavno kada su, kako kaže, bez prethodnog upozorenja i mogućnosti bilo kakvog razgovora, postavili skelu na zgradu s kojom su joj praktički zatvorili ulaz u dućan, a s time i vidljvost dućana zbog čega joj je, potvrđuje, znatno pao promet. Kontaktirala je nadležne osobe u Varteksu prilikom čega joj je rečeno ukoliko joj ne odgovara neka se iseli. Posjetila je i gradonačelnika Čehoka koji je, kako kaže, bio šokiran što nije dobila nikakvu obavijest, unatoč tome što polica profesionalne odgovornosti obvezuje najamodavca da mora najamoprimca obavijestiti, odnosno umanjiti najamninu. 

Karmen je posjet ujedno iskoristila i da gradonačelniku predloži kako da oživi gradsku jezgru. 

- U Varaždinu nemate gdje pojesti dobar kolač jer je sve umjetno i puno šećera, a nemate gdje pojesti ni dobar ručak od svježih namirnica. Varaždinu trebaju barem dva mala bistroa u kojem bi dolazili kvalitetni kuhari, a ja mogu dovesti kojeg god poželite. To sam predložila gradonačelniku Čehoku koji se složio da grad treba 'dići' na gastro razini. Možete imati gastro festivale u kombinaciji s bučinim uljem na najmoderniji način. Na taj način bi ponuda i život u gradu 'oživjelli', a građani bi se educirali i navikli na fine stvari. 

 

 

Komentari