'kultura se fura'

Zahvaljujući projektu vrijednom 3,3 milijuna kuna nabavit će se novo vozilo Bibliobusa

Objavljeno: 26.02.2022. 13:26

Zadnja izmjena: 10.03.2022. 14:24

Međimurje se može pohvaliti jednom od najstarijih pokretnih knjižnica, a kako bi knjiga i književnost bile još dostupnije svim građanima Međimurja, kroz europski projekt „Kultura se fura“ vrijedan 3,3 milijuna kuna nabavit će se novo i suvremenije vozilo Bibliobusa, informatička oprema i održati stotinjak čitalačkih radionica.

S ciljem promicanja rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprjeđenja opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja, pokrenut je projekt „Kultura se fura“ čije je ukupna vrijednost 3.3 milijuna kuna, od čega se od strane Europske unije sufinancira iznos od 2.8 milijuna kuna, dok ostali iznos sufinancira Ministarstvo kulture i medija.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

U okviru projekta održat će se 20 radionica „Čituljak“ za 20 osoba starijih od 54 godine iz ruralnih područja Međimurske županija i 80 radionica „Pričaonica“ za 115 djece. Nabavit će se nova informatička oprema za bibliobus i čitalačke radionice čime će se osigurati kvalitetna provedba participativnih radionica.

Nabavom novog i suvremenijeg vozila Bibliobus opremljenog opremom koja je potrebna za stavljanje vozila u funkciju pokretne knjižnice, učinit će se knjiga i čitanje trajno dostupnom aktivnošću na ruralnim i prostorno udaljenim mjestima. Međimurska županija iz svog proračuna financira Bibliobusnu službu sa godišnjim iznosom od 350 000 kuna.

Komentari