Zajednica žena "Katarina Zrinski" povodom Valentinova darovala Varaždince

Objavljeno: 14.02.2014. 12:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Zajednica žena "Katarina Zrinski" grada Varaždina i županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice danas su na Franjevačkom trgu naše sugrađane darovali prigodnim valentinovskim poklončićima.

Članice Zajednice žena "Katarina Zrinski" grada Varaždina, kao i članovi županijskog HDZ-a, dijelili su mala licitarska srca i svoju poznatu tortu.

– Sam Petar Zrinski svojoj je Katarini uvijek govorio "drago moje srce", stoga smo našim sugrađankama odlučili darovati prigodna mala licitarska srca, a svi su se mogli zasladiti našom prepoznatljivom tortom napravljenom po receptu iz 17. stoljeća, kada je Katarina Zrinski bila rođena. Svim građanima grada Varaždina, ali i cijele naše županije, kao i svima ostalima, želimo čestitati današnji dan uz poruku neka si budu dobri ne samo danas, već svakodnevno – rekla je Nadica Dreven Budinski iz  Zajednice žena "Katarina Zrinski" grada Varaždina.

Članice Zajednice žena "Katarina Zrinski" dijelile su i oproštajno pismo grofa Petra Zrinskog voljenoj Katarini, koje je napisano davne 1671. godine. Pismo "Moje drago serce" slovi kao jedno od najljepših i najpotresnijih tekstova koji je ikada nastao na hrvatskome jeziku.

Moje drago serce !

Nemoj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o deveti uri budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupne tvojemu bratcu. Danas smo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval ali ti se u čem zameril (koje je dobro znam): oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim; ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil da se tulikajše meni hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti se ufam) da se mi naukupe pred njegovem svetem prestoljem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva: ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je tako moralo biti.
V Novom Mestu pred zadnjem dnevom mojega življenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure pred večer, leta 1671.
Naj te Gospodin Bog s mojom kćerju Aurorom Veronikom blagoslovi.
Tvoj Petar.

Komentari