Zajednička prijava Varaždina i Koprivnice za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Objavljeno: 13.05.2014. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: koprivnica.hr

U ponedjeljak, 12. svibnja, u prostorijama Grada Koprivnice održan je sastanak povodom zajedničke prijave Grada Varaždina i Grada Koprivnice za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Ispred Grada Varaždina sastanku su nazočili Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika, Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda, te pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove Mirna Kezele.

Kao predstavnici Grada Koprivnice na sastanku su sudjelovali gradonačelnica Vesna Želježnjak, njezini zamjenici Mišel Jakšić i Melita Samoborec, te ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan, kao i predstavnica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Ksenija Krušelj.

Grad Varaždin, naime, već se više od godine za kandidaturu priprema po uzoru na iskustva najuspješnijih gradova koji su bili Europskom prijestolnicom kulture, a jedan od bitnih ideja same prijave je regionalni koncept, odnosno uključivanje značajnijih središta regije.

Upravo iz tog razdoblja Varaždin je u kontaktima s potencijalnim partnerima, a uz Koprivnicu to su još Čakovec, Prelog, Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske toplice i Krapina.

Prednost takvog - regionalnog pristupa očituje se u proširenju opsega Prijestolnice kulture, većem broju stanovnika obuhvaćenih projektom, resursima u smislu institucija, udruga, kreativne industrije, festivala, pojedinaca, te gospodarskih subjekata, a najvažnija od svega je raznolikost i bogatstvo kulture, tradicije, običaja, jezika.

Komentari