Socio-ekološki Forum

Foto - Zamjenik gradonačelnika Marković sudjelovao na Forumu Skopje '22

Objavljeno: 23.11.2022. 14:23

Zadnja izmjena: 23.11.2022. 14:23

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković sudjelovao je u radu Socio-ekološkog Foruma koji je održan u Skopju 21. i 22. studenoga 2022. godine.

U organizaciji međunarodne fondacije Friedrich Erbert Stiftung i Instituta za demokraciju PROGRESS te Međunarodnog centra Olaf Palme u okviru Foruma koji je otvorio prostor za širu raspravu o rješavanju globalne energetske krize organiziran je Okrugli stol na temu "Tehnička rješenja za omogućavanje promjena na lokalnoj razini" u kojem je sudjelovao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković. U svojim je izlaganjima prenio iskustva Varaždina vezana uz energetsku transformaciju, obnovljive izvore energije te uštede energije na lokalnoj razini. 

Uz njega, u radu foruma iz Hrvatske sudjelovali su i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž. Između ostalih sudionika ovog važnog međunarodnog skupa ističu se Martin Schulz, predsjednik fondacije Friedrich Erbert Stiftung i nekadašnji predsjednik Europskog parlamenta te Dimitar Kovačev, premijer Sjeverne Makedonije i Albin Kurti, premijer Kosova.

U fokusu rasprava na Forumu bilo je  rješavanje energetske krize na lokalnoj razini, zatim  mogućnostima koje pruža energetska tranzicija, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u suočavanju s energetskom krizom te koristi za građane i proračunske uštede općina. Raspravljalo se i o mogućnosti partnerstva između gradonačelnika i drugih lokalnih donositelja odluka, kako iz regije tako i iz šire EU te o mogućem potpisivanju zajedničke agende za socijalno pravednu energetsku transformaciju na lokalnoj razini.

Komentari