U 1. razredima 2.400 mjesta

Započela deveta po redu kampanja “Odaberi svoju školu“ za osmaše

Objavljeno: 30.03.2016. 10:44

Zadnja izmjena: 30.03.2016. 10:44

Foto: Josip Novak

Kako bi budućim srednjoškolcima pomogli u snalaženju u iznimno bogatoj i raznolikoj ponudi srednjoškolskih programa, Varaždinska županija ove godine po deveti puta zaredom provodi kampanju “Odaberi svoju školu“...

Svojevrsni uvod u kampanju bio je današnji radni sastanak ravnatelja srednjih škola s područja Varaždinske županije sa županom Predragom Štromarom, njegovim zamjenikom Alenom Kišićem te pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom.

Budući srednjoškolci u školskoj godini 2016./2017. u 18 javnih i privatnih škola Varaždinske županije mogu birati između čak 70-ak različitih zanimanja, odnosno, upisati se u jedan od 110 razrednih odjela, istaknuto je na sastanku ravnatelja.

“Premalo je stručne prakse“

Sastanku je nazočio i predsjednik županijske komore Čedomil Cesarec koji je upozorio da iako kampanja daje dobre rezultate, roditelji nisu svjesni “problema koji nastaju kada upišu dijete u školu u kojoj će steći zvanje s kojim će teško ili nikako pronaći zaposlenje“.

- Osim što za pojedina zanimanja nema posla na tržištu rada, problem je i u niskoj cijeni rada. Stoga svi srednjoškolci koji znaju raditi više zanata imaju prednost pri zapošljavanju. Također, bilo bi dobro da strukovne škole produže obrazovanje za pojedina zanimanja na četiri godine i omoguće što duži boravak učenika na stručnoj praksi uz mentore – naglasio je Cesarec.

Na njega se nadovezao predsjednik Obrtničke komore Mario Milak rekavši kako u ovoj branši na varaždinskom području nedostaje čak 25 obrtničkih zanimanja. Ilustrirao je to činjenicom da tri srednje škole upisuju svega 25 stolara.

- Srednje škole moraju četverogodišnjim programima omogućiti djeci koja završe zanat daljnji nastavak obrazovanja na fakultetima – rekao je Milak.

Varaždinski župan Predrag Štromar podsjetio je okupljene kako za za strukovna zanimanja i dalje vlada mali interes.

- Roditelji su ključni kod usmjeravanja djece pri izboru zanimanja i dobra je praksa da se u gimnazijskim programima naših srednjih škola nalaze i oni koji učenicima pružaju obrazovanje za zanatlije – istaknuo je Štromar.

Za gimnazijske programe 650 upisnih mjesta

Inače, osmaši će se ove godine moći prijaviti za neka od 2.400 mjesta koliko ih je u 1. razredima.

- U gimnazijskim programima  ima 650 upisnih mjesta, a u području koja su deficitarna, u graditeljstvu, strojarstvu i elektrotehnici ukupno je 490 upisnih mjesta – rekao je Miroslav Huđek dodavši kako je uz osam tisuća srednjoškolaca iz varaždinske županije u našim srednjim školama poželjelo učiti i oko 600 učenika iz susjednih županija.  

Za buduće srednjoškolce tiskan je i informativni Vodić kroz srednje škole Varaždinske županije koji će im pomoći da lakše dođu do kvalitetne informacije o mogućnostima daljnjeg školovanja.
 

Komentari