BLAGDANI

Zašto danas slavimo blagdan sv. Stjepana Prvomučenika?

Objavljeno: 26.12.2020. 07:52

Zadnja izmjena: 26.12.2020. 08:01

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika ili Štefanje, državni je praznik u Republici Hrvatskoj kao i u mnogim drugim državama.

Dugog dana Božića, 26. prosinca slavi se sv. Stjepan - prvi kršćanski mučenik. Na taj dan se slavi novi početak, a običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima što će ove godine izostati u većoj mjeri prema epidemiološkim preporukama.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. O njegovom se životu malo toga zna, no zbog svog otvorenog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio je osuđen za bogohuljenje, te je kamenovan do smrti.

Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde. U našim je krajevima ovaj blagdan vrlo popularan, apoznat pod nazivom Štefanje, te je ujedno i imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija, Stephanie...

Ime Stjepan na grčkome jeziku znači "kruna, vijenac". Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna"), ali ostale poveznice s najpoznatijim ovogodišnjim pojmom vezanim uz krunu nećemo dalje tražiti.

Komentari